Történelmi mélyponton az abortuszok száma

Drasztikus csökkenés tapasztalható az elmúlt 25 év alatt végzett abortuszok arányában, amely főleg Kelet-Európának köszönhető – közölte az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) készített közös tanulmányában a Guttman Intézet.

Az elmúlt 25 év alatt a tehetős államokban drasztikus csökkenés tapasztalható az abortuszok arányát tekintve, ám a fejlődő országokban ez a szám  szinte semmit sem változott.  A szerdán közzétett globális felmérésben a kutatók annak jártak utána, hogy mi befolyásolhatja a nőket, ha megfogant gyermekük sorsáról kell dönteniük. Mint kiderült, a probléma sokkal korábban kezdődik.

Kelet-Európában a felére csökkent az abortuszok száma

A Lancet orvosi folyóiratban publikált tanulmányban országokra lebontott abortuszadatok szerepelnek a fogamzásgátlás fajtáinak vagy beteljesületlen igényének kiegészítésével az 1990 és 2014 közötti időszakból.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy 46-ról 27-re csökkent az abortusz aránya ezer szülőképes nőre (15 és 44 év között) vetítve. Ezt a csökkenést a kelet-európai adatoknak tulajdonították, ahol ez az arány a modern fogamzásgátló eszközöknek köszönhetően megfeleződött.

A fogamzásgátlás lehetne a megoldás

A szegényebb országokban még mindig problémás a modern fogamzásgátlás, a nők nem jutnak hozzá a tablettákhoz, az implantátumok és spirálok felhelyezése sem terjedt el.

A tanulmányban kiemelik, hogy a szigorított abortusztörvények nem csökkentették a beavatkozások számát, hanem veszélyes, legtöbb esetben illegális terhesség-megszakításra kényszerítették a nőket.

A kutatást vezető Gilda Sedgh kifejtette, hogy először a fejlődő országok családtervező szolgáltatásainak szemléletét kell megváltoztatni: ezek az intézmények egy sokkal kiterjedtebb családmodell alapján kezdték meg működésüket, így az abortuszok 80 százalékát olyan nők teszik ki, akik nem jutottak hozzá megfelelő fogamzásgátló eszközökhöz.

A modern fogamzásgátlás a vetélés csökkenésében is fontos szerepet játszhat, a tehetős országokban a nők időzíteni tudják terhességüket, és születendő gyermekeik számáról is ők dönthetnek.

Nem hatásos az abortusztilalom

A szegényebb, fejlődő országokban ez a szám szinte semmit sem változott, 39-ről csupán 37-re csökkent.

A tanulmányban kiemelték, hogy a törvények nem változtatnak az abortuszok arányszámán: a beavatkozást engedő országokban ugyanannyian szakítják meg terhességüket, mint az abortusztilalmat bevezetőknél.

Ahol betiltották az abortuszt, vagy csak az anya életének megmentése céljából engedélyezik, az ezer nőre vetített arány 37 volt, míg a műtétet engedélyező nemzeteknél 34.

“Azoknak a nőknek, akikre szigorított abortusztörvények vonatkoznak, szükségük lenne a fogamzásgátlásra, legtöbben el akarják kerülni a terhességet, de az intézményrendszer ellenük dolgozik. Ezért végeznek az ilyen térségekben több abortuszt, mint a liberálisabb országokban – foglalta össze Sedgh a probléma egyik kiváltó okát.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »