Történelmi léptékű útfelújítás: Besztercebánya megyében a jövőben is szeretnék folytatni

Történelmi léptékű útfelújítás: Besztercebánya megyében a jövőben is szeretnék folytatni

A Besztercebányai Megyei Önkormányzat alelnöke és a megyei kepviselők kiegészülve a Szövetség párt megyei képviselő-jelöltjeivel 2022. augusztus 11-én tartották a Rimaszombati járás felújított útszakaszainak átadását.

Besztercebánya megyéhez 2 455 kilométernyi út tartozik, ebből 605 km másodrendű főút, 1 850 km pedig összekötő út. Ezekből a legtöbb rossz állapotban lévő útszakasz éppen a Rimaszombati járásban volt, ezen igyekeztek javítani a megyei képviselők.

Az egésznapos program Köviben kezdődött, ahol Ondrej Lunter megyei alelnök, Juhász Péter, a Szövetség párt frakcióvezetője és Cziprusz Zoltán megyei képviselő, a Szövetség párt országos elnökségének a tagja tartottak sajtótájékoztatót.

Ondrej Lunter hangsúlyozta, az a céljuk, hogy ne kelljen azt a panaszt hallaniuk, hogy a befektetők a rossz úthálózat miatt nem akarnak a régióba jönni. Úgy véli, nagyon igazságos rendszert hoztak létre, ami a felújítandó utak megjelölését illeti az erre szánt anyagi pénzforrásoknál.

Juhász Péter sikeresnek értékelte az elmúlt ötéves választási időszakot is. Elmondta, korrekt együttműködést alakítottak ki a megyefőnökkel, s ennek köszönhetőek az eredmények. „Úgy gondolom, hogy ez a fejlődés tovább folytatódhat, ha Ondrej Lunter áll majd a megye élén, s a mi Szövetségünknek is megadják a bizalmat a választók” – nyilatkozta.

Cziprusz Zoltán szerint is az útfelújítások terén a jelenlegi ciklus számít a legsikeresebbnek az elmúlt 20 évben.

Hírdetés

Történelmi léptékű útfelújítások valósultak meg. Korábban aránytalanul osztották szét az anyagi forrásokat erre, mert a lakosság számaránya szerint a legkisebb települések nem részesülhettek a programban.

Úgy véli, 30 év lemaradást kell behozni, amiből az elmúlt időszakban 20-at sikerült is ledolgozni, s ha bizalmat kapnak a következő ciklusban, akkor leküzdik a maradék 10 év lemaradást is – ígérte a képviselő.

Cziprusz leszögezte, a most átadott utak, ez a 43 km mindössze az 1/4-t teszik ki annak, amit a Rimaszombati járás területén felújítottak. S hozzátette, még mindig folyamatosak a közbeszerzések a további jóváhagyott felújításokra.

Ezúttal Korlát után Ajnácskő, Almágy, Tajti, Dobfenek, Péterfala, Serke, Dobóca, Harmac, Rimaszécs, Cakó-Iványi-Zádor, Zsíp, Bátka, Naprágy, Hubó-Lenke, Runya és Hanva településekre látogattak, s vágták el az útátadás megyei szalagját.

Mostantól hivatalosan is használatba vehetik a polgárok ezen felújított útszakaszokat. Ebben a választási időszakban eddig a Besztercebánya megye 13 járásában több mint 600 km utat újítottak fel, ebből közel 100 km-t a Rimaszombati járásban.

A Besztercebányai Megyei Önkormányzatnak idáig 87 699 675,35 eurót sikerült megszereznie az Európai Uniós forrásokból. Sikeresek voltak az út-újjáépítési és kerékpárút-építési projektek, melyekre összesen 61 219 096,81 euró összegben kapott forrást a megye.

(HE, Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »