Történelmi látogatásra készül Ferenc pápa: novemberben Bahreinbe utazik

Történelmi látogatásra készül Ferenc pápa: novemberben Bahreinbe utazik

Ferenc pápa november 3. és 6. között tesz apostoli látogatást Bahreinbe, ezzel ő lesz az első katolikus egyházfő, aki a Perzsa-öbölben fekvő országba utazik. A Szentatya ellátogat Manamába, az ázsiai szigetország fővárosába és Awaliba, ahol az Arábiai Szűzanya-székesegyház, a térség legnagyobb katolikus temploma található, hogy részt vegyen a Kelet és Nyugat közötti párbeszéd fórumán.

Úticélja, hogy részt vegyen a Bahreini Párbeszéd Fórumán, amely a Kelet és Nyugat együttéléséről szól. Ferenc pápa elfogadta az ország polgári és egyházi vezetőinek meghívását, és a fővárosba, Manamába, illetve Awali városába utazik, ahol 2021. december 10-én szentelték fel az Arábiai Szűzanya, a Perzsa-öböl védőszentjének székesegyházát – jelentette be közleményben a szentszéki sajtóközpont igazgatója, Matteo Bruni. Később hozzák nyilvánosságra az apostoli út részleteit, amelynek során Ferenc pápa visszatér az Arab-félszigetre, ahol 2019 februárjában Abu-Dzabiban aláírta az emberi testvériségről szóló dokumentumot.

A székesegyház felszentelésének napján Luis Antonio Tagle bíboros, a Népek Evangelizációja Kongregáció prefektusa átadta Hamad bin Isa al Khalifa bahreini királynak Ferenc pápa levelét, amelyre az uralkodó válaszolt. Kifejezte „vágyát, hogy egy napon Bahreinben láthassa a pápát” és megerősítette „szándékát, hogy elősegítse az ország egyre nagyobb megnyitását azok előtt, akik nem követik a muszlim vallást”.

Hírdetés

Ferenc pápa 2014-ben fogadta Hamad bin Isa al Khalifa királyt a Vatikánban. Az általuk megtárgyalt kérdések között volt a közel-keleti béke és stabilitás, valamint a párbeszéd és a békés együttélés előmozdítása a társadalom minden résztvevője között. A megbeszéléseken kiemelték a síita többségű országban élő keresztény kisebbség pozitív hozzájárulását a társadalom életéhez, valamint a király érdeklődését a helyi katolikus közösség szükségletei iránt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »