Történelmi emlékhely lett az 1948-as pócspetri események helyszíne

Történelmi emlékhely lett az 1948-as pócspetri események helyszíne

TĂśrtĂŠnelmi emlĂŠkhellyĂŠ avattĂĄk az egyhĂĄzi iskolĂĄk ĂĄllamosĂ­tĂĄsa elleni 1948-as tiltakozĂĄs helyszĂ­nĂŠt, a polgĂĄrmesteri hivatal ĂŠpĂźletĂŠt kedden a Szabolcs-SzatmĂĄr-Bereg megyei PĂłcspetriben.

Képtalálat a következÅ‘re: „pócspetri térkép”

A falu madĂĄrtĂĄvlatbĂłl – gpsgames.hu

Hírdetés

Az emlékhelyet jelölő sztélé leleplezési ünnepségen Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes a hetvenegy évvel ezelőtt a felekezeti iskoláiért harcoló, majd a kommunista megtorlást elszenvedő falu lakosai történetét felidézve azt mondta, a község nagyon rászolgált erre a kitüntető címre, nemcsak a cselekvéssel, hanem a mártíromságával is.
   
PĂłcspetri nĂŠpe belerokkant az igazsĂĄgtalansĂĄgba, majd a megalĂĄztatĂĄsba, a megfĂŠlemlĂ­tĂŠsekbe ĂŠs az ĂŠvtizedekig tartĂł kikĂśzĂśsĂ­tĂŠsbe, ez az elismerĂŠs azonban az ĂĄldozatoknak ĂŠs rokonaiknak “egy igazsĂĄgtĂŠtel, egy kĂŠsei, utĂłlagos kĂśszĂśnet” – fogalmazott SemjĂŠn Zsolt.
   
A keresztĂŠnydemokrata politikus arrĂłl beszĂŠlt, a magyar kormĂĄny jĂłl dĂśntĂśtt, hogy a Nemzeti ÖrĂśksĂŠg IntĂŠzetĂŠnek ĂŠs a Nemzeti EmlĂŠkhely ĂŠs Kegyeleti BizottsĂĄg felterjesztĂŠse alapjĂĄn tĂśrtĂŠnelmi emlĂŠkhellyĂŠ nyilvĂĄnĂ­totta az egykori Irinyi-kĂşriĂĄt. Ezzel ĂśrĂśmet ĂŠs bĂźszkesĂŠget szerzett a helyieknek ĂŠs az innen elvĂĄndoroltaknak, de ez a gesztus a katolikusoknak is kĂźlĂśnĂśsen fontos, mert az 1948-as esemĂŠnyek az egĂŠsz magyar katolikus egyhĂĄzat sĂşlyosan ĂŠrintettĂŠk – hangoztatta.
   
A sztélét Semjén Zsolt, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP) megyei közgyűlési elnök, Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő és Tamás György, Pócspetri független polgármestere leplezte le.
   
A Máriapócshoz közeli Pócspetri lakosai 1948. június 3-án este a plébános felhívására az esti litánia után a helyi iskola védelmében a községháza elé vonultak, ahol a képviselő-testület az egyházi iskola megszüntetéséről tárgyalt. Néhányan megkíséreltek bejutni az ülésre, amit két rendőr próbált megakadályozni. A dulakodásban egy riasztólövés is eldördült, majd Takács Gábor őrvezető csőre töltött puskája a lépcsőhöz ütődve elsült, és a golyó halálra sebezte a rendőrt.

A pócspetri per tárgyalása

A per tĂĄrgyalĂĄsa – mult-kor.hu 

A kĂśzsĂŠget megszĂĄllta az ÁVO, kijĂĄrĂĄsi tilalmat rendeltek el, a kihallgatĂĄsokon szinte minden helybĂŠlit bĂĄntalmaztak, hĂĄrman kĂśzĂźlĂźk kĂŠsőbb belehaltak a verĂŠsbe. KirĂĄlyfalvi MiklĂłst, a kĂśzsĂŠg segĂŠdjegyzőjĂŠt pĂĄr nappal kĂŠsőbb kivĂŠgeztĂŠk, Asztalos JĂĄnos plĂŠbĂĄnost halĂĄlra Ă­tĂŠltĂŠk, de az Ă­tĂŠletet mĂĄsodfokon ĂŠletfogytiglani bĂśrtĂśnre enyhĂ­tettĂŠk. A hatalom mĂŠg tizennyolc embert Ă­tĂŠlt kĂźlĂśnbĂśző vĂĄdakkal szabadsĂĄgvesztĂŠsre, de lĂŠnyegĂŠben az egĂŠsz falut meghurcoltĂĄk. A tĂśrtĂŠntek miatt PĂłcspetrin a rendszervĂĄltĂĄsig rajta maradt a “rendőrgyilkos” bĂŠlyeg.
   
A pócspetri eseményekről Ember Judit rendező 1983-ban dokumentumfilmet készített, amelyet akkor betiltottak, az alkotást először 1989-ben láthatta a közönség. A rendszerváltás idején, 1990. január 17-én a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte az ítéletet, Asztalos Jánost és Királyfalvi Miklóst a vád alól felmentette, és hatályon kívül helyezte négy másik vádlott ítéletét is. 1993. december 20-án a Fővárosi Bíróság perújítási tárgyalás alapján bűncselekmény hiányában újabb két vádlottat mentett fel.
   
Királyfalvi Miklós újratemetési szertartását 2017 júliusában tartották meg a község temetőjében; a segédjegyző hamvait korábbi nyughelyéről, Rákoskeresztúrról kihantolták, és Pócspetriben helyezték örök nyugalomra.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »