Történelmi csúcson zárt hétfőn az OTP árfolyama

Történelmi csúcson zárt hétfőn az OTP árfolyama

Hatalmasat emelkedett tegnap az OTP árfolyama. A bankpapír 15,7 milliárd forintos forgalomban 3,46 százalékot szedett magára, és új történelmi csúcson, 11 350 forinton zárt.

Hatalmasat emelkedett tegnap az OTP árfolyama. A bankpapír 15,7 milliárd forintos forgalomban 3,46 százalékot szedett magára, és új történelmi csúcson, 11 350 forinton zárt. Pedig igazán friss jó hírt nem tett közzé a hitelintézet, a szakértők is főleg az általános optimista hangulattal és a társaság fundamentális helyzetével magyarázzák a ralit.

Több bankpapírnak volt nagy napja tegnap. A Deutsche Bank több mint 3 százalékot emelkedett, a régiós hitelintézetek közül az Erste napközben 1,7, a Raiffei­sen Bank International 2,2 százalékos pluszban volt. „Az európai bankszektorhoz képest az év eleje óta az OTP még lemaradóban is van” – mondta lapunknak Le Phuong Hai Thanh, a Concorde Értékpapír elemzője.

Hírdetés

Az OTP és a régiós bankok ralijához hozzájárul, hogy a térségben igen kedvező a makrokörnyezet. „ezekben az országokban 3,5 százalék fölötti átlagos GDP-növekedést várnak” – közölte Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője. Emellett nőnek a reálbérek, növekszik a hitelezés, és a kamatkörnyezet is kedvezően alakul. Bár Magyarországon marad a laza monetáris politika, és csökkenhet a kamatmarzs, az építkezések felfutásából a hazai részleg is profitál, a külföldi leányoknál szintén jó a helyzet. Romániában például, ahol nemrég vásároltak meg egy újabb bankot, már megkezdték a kamatemelést, ami kedvez a hitelintézeteknek.

„Az új akvizíciókat sem árazták még be teljesen” – állítja Kiss Mónika. Eddig csak a horvátországi Splitska banka került be a konszolidációs körbe, a National Bank of Greece-től vásárolt két hitelintézet, a romániai Banca Romaneasca és a szerbiai Vojvodjanska banka számai még nem látszanak az OTP eredményében. Ráadásul Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója további felvásárlásokat ígér, ez pedig alaposan felforgatta az OTP-ről korábban kialakult véleményt a nagy elemzőházaknál. Korábban a bankkal kapcsolatban ugyanis általában rossz hírek láttak napvilágot: súlyos különadó, tranzakciós illeték, devizahiteles-mentő csomagok nyirbálták meg a profitját. Az elemzők épp ezért korábban könyv szerinti értéken árazták (P/BV) a hitelintézetet, most viszont már növekedési sztorit látnak benne, ezért egyre többen térnek át az eredményalapú árazásra (P/E).


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »