Történelmet írt Kubában a Rolling Stones

Történelmet írt Kubában a Rolling Stones

Több százezer ember előtt adott koncertet a Rolling Stones Kubában. Ez volt az első alkalom, hogy angolszász sztáregyüttes a kommunista szigetországba utazhatott. A 60-as évek óta létező brit együttes előadását a kubai sajtó is történelminek nevezte.

A kétórás műsor elején a veterán rocker spanyolul köszöntötte a rajongókat. Politikai üzenetet nem fogalmazott meg, csak annyit mondott: örül, hogy változnak a dolgok. A brit együttes két nappal azután érkezett a szigetországba, hogy Barack Obama is itt vendégeskedett, de az időzítés nem volt szándékos, sőt, a koncert eredetileg 5 nappal korábban is lett volna, ha nem jön Obama.

A megszokott koncerttömegből egy dolog hiányzott: az árusok, akik lemezeket, pólókat árulnak. Kubában tilos az ilyesmi, és 15 évvel ezelőttig a nyugati rockzene is be volt tiltva. A Rolling Stones most 500 tonna felszereléssel érkezett, még a színpadot is Angliából vitték. A koncert kedvéért Dél-Amerikából is több ezren utaztak Kubába. „Mi igazából azt használtuk ki, hogy ingyen van. Amit a jegyre költöttünk volna, azt így repülőjegyre költöttük, és átjöttük Kubába, hogy megnézzük az országot” – mondta egy kolumbiai rajongó.

Egyelőre kérdés, hogy a kubai kommunizmus vagy a Rolling Stones létezik-e majd tovább: az 1962-ben alapított együttes csak 3 évvel fiatalabb a castrói forradalomnál.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »