Történelmet írt a NASA, felszállt a Marson a kis helikopter

Történelmet írt a NASA, felszállt a Marson a kis helikopter

Nyitókép: YouTube

Hétfőn irányított repülést hajtott végre egy idegen bolygón a NASA, illetve az emberiség. Soha ilyen korábban nem történt.

Sikerrel teljesítette küldetése első részét az Ingenuity: a marsi drón hétfőn felemelkedett a talajról, és néhány másodperc erejéig repült, majd visszaereszkedett a bolygó felszínére. A NASA közlése szerint ezzel megvalósult az első olyan irányított repülés az emberiség történetében, amelyet egy idegen bolygón sikerült végrehajtani.

Hírdetés

Az Ingenuity a Perseverance Mars-járóval érkezett meg a vörös bolygóhoz február közepén. A drónt a szerkezet “hasára” erősítve szállította a hatalmas eszköz, de csak az utóbbi napokban engedte le a marsi talajra. A helikopter ezután folyamatosan gyűjtötte a napenergiát, hogy egy későbbi időpontban irányított repülést (fel-, illetve leszállást) tudjon végrehajtani. Ez utóbbira – amerikai keleti parti idő szerint – hétfőn hajnali 3 óra 30 perckor került sor, de azt, hogy a küldetés sikerült-e, csak órákkal később tudta meg a NASA.

A drón a következő időszakban többször is felszáll majd a Marson, eközben fotózni is fog. A képalkotásban két kamera segíti az ultrakönnyű eszközt.

HVG


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »