Történelmet írna Maşca pártja Marosvásárhelyen

Történelmet írna Maşca pártja Marosvásárhelyen

Történelmet írna Marosvásárhelyen a kedden délelőtt bemutatott kiáltványával az újonnan alakult Szabad Emberek Pártja (POL). Dan Maşca alakulata az első román párt, amely Marosvásárhelyt a magyar és román emberek közös városának nevezi, és nyíltan felvállalja a kétnyelvűséget. 

POL_2_bDan Maşca

A szervezet képviselői keddi marosvásárhelyi sajtótájékoztatójukon közölték, a március 7-én elfogadott, Toleranciakiáltvány című dokumentumban aláhúzzák, Erdélyt a rá jellemző nemzetiségi sokszínűség teszi különlegessé. Az új román politikai párt vezetői úgy vélik, itt az ideje véget vetni a nemzetiségek közötti torzsalkodásnak.

„Marosvásárhely két többség városa, a magyaroké és románoké, akik mellett romák, szászok, zsidók és más nemzetiségűek is élnek. Ez a mi legnagyobb kincsünk, ez tesz bennünket egyediekké az ország többi városához képest – írják kiáltványukban a POL-osok. – Mindannyian büszkélkedünk erdélyi és marosvásárhelyi gyökereinkkel, azt azonban sokszor nem tudatosítjuk magunkban, hogy büszkeségünk alapja éppen ez az etnikai sokszínűség, amely megkülönböztet bennünket az ország többi történelmi régiójától. Mert kölcsönösen átvesszük egymástól a jó dolgokat, együtt dolgozunk, együtt tanulunk, és igen, gyakran előfordul, hogy egymásba szeretünk és összeházasodunk.”

A POL is elítélte Johannis lépését
A POL egyik marosvásárhelyi vezetője, Radu Bălaş értelmetlen gesztusnak nevezte, hogy Klaus Johannis államfő visszavonta Tőkés László európai parlamenti képviselőtől a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát. Radu Bălaş Facebook-oldalán azt írta, Tőkés volt a ’89-es forradalom szikrája, aki így került be a történelemkönyvekbe, ráadásul a magas rangú kitüntetést a rendszerváltásban betöltött szerepéért kapta, ezt elvenni tőle szélsőségesnek tartott nyilatkozataiért, nem helyénvaló.

Dan Maşca, az alakulat elnöke és vásárhelyi polgármesterjelöltje kedden úgy vélekedett, itt az ideje, hogy a normálisan gondolkodó vásárhelyiek végérvényesen eltekintsenek mindkét etnikai és politikai tábor szélsőséges hangjaitól. Szerinte ezek kizárólagos célja nem más, mint folyamatosan azt szajkózni, ami megkülönbözteti és elválasztja a magyarokat és a románokat.

„Hisszük, hogy mindannyiunk számára fontos népünk történelmének ismerete, ugyanakkor azonban természetellenesnek tartjuk a múltbeli feszültségek folyamatos felemlegetését, ezzel ugyanis csak átemeljük a jelenbe a feszültséget; márpedig mi, Marosvásárhely jelenleg élő nemzedékei nem vagyunk vétkesek azért, amit elődeink elhibáztak egykoron” – olvasható a párt kedden közzétett kiáltványában.

A POL a kétnyelvűségért is síkra száll, leszögezvén, hogy a kérdést nem szabad politikai csatározások tárgyává tenni. „A marosvásárhelyi Szabad Emberek Pártja mindig is támogatni és ösztönözni fogja a kétnyelvűséget, mert ez külön érték egy olyan városban, ahol több ezer szájból hangzik el nap mint nap, hogy Tessék/Poftiţi!” – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

Dan Maşca úgy vélte, kiáltványával alakulata történelmet ír Marosvásárhelyen, annál is inkább, mivel a többi román párt az elmúlt negyed évszázad alatt egyszer sem nevezte egyenrangúnak az erdélyi magyarokat az itt élő románokkal. Felvetésünkre, hogy nem zavarja-e, európai hangvételű, toleráns üzenetükkel amennyit nyernek magyar oldalon ugyanannyit veszítenek a románon, a pártelnök határozott nemmel válaszolt. „Nem mi veszítünk, akik így gondolkodunk, hanem azok, akik 2016-ban még mindig másként látják a dolgokat” – tette hozzá.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »