Történelmet írhat: Giorgia Meloni alakíthat kormányt Olaszországban

Történelmet írhat: Giorgia Meloni alakíthat kormányt Olaszországban

Mint írták, habár Meloni szövetsége az előrejelzések szerint kényelmes többséget fog szerezni a felső- és az alsóházban, tagjainak azonban számos kérdésben eltérő álláspontja van, amelyeket nehéz lehet összeegyeztetni.

A Reuters emlékeztetett: Salvini például erőteljesen megkérdőjelezi a Nyugat Oroszország elleni szankcióit, eltérő véleménnyel vannak, hogy miként kezeljék a megugrott energiaszámlákat, illetve számos ígéretet tettek, mint például az adócsökkentéseket és a nyugdíjreformot, amelyeket Olaszország nehezen engedhet meg magának.  

A lap megszólaltatta Sarah Carlsont, a Moody’s hitelminősítő intézet vezető alelnökét, aki szerint a következő olasz kormánynak olyan adósságterhet kell kezelnie, amely ki van téve a negatív növekedésnek, a finanszírozási költségeknek és az inflációs folyamatoknak. Arra is kitértek, hogy Giorgia Meloni attól a Mario Draghi miniszterelnöktől veszi át Olaszország vezetését, aki korábban az Európai Központi Bank volt és 18 hónapos hivatali ideje alatt az EU döntéshozatalának középpontjába helyezte Rómát.

A lap azt is aláhúzta, hogy Draghi szoros kapcsolatot ápolt Párizzsal és Berlinnel. Mint írták, Európában elsőként a spanyol és francia jobboldali ellenzéki pártok, valamint Lengyelország és Magyarország nemzeti konzervatív kormányai üdvözölték Giogria Meloni győzelmét. A Reuters szerint ezen politikai erőknek feszült a viszonyuk Brüsszellel.

Hírdetés

A parlamenti többség adott 

A Reuters aláhúzta: 64 százalékos volt a választási részvételi arány, ami elmarad a négy évvel ezelőtti 73 százalékhoz képest.

Mint írták, a jobboldal teljes mértékben kihasználta Olaszország választójogi törvényét, amely a szavazás előtti szövetségeket építő pártok számára előnyös, ezzel szemben a balközép és a centrista pártok nem tudtak összekapaszkodni.

 

A balközép Demokrata Párt (PD) mintegy 19 százalékot szerzett, míg a baloldali, független Öt Csillag Mozgalom 15 százalék körüli eredményt ért el, ami a várakozásokat meghaladó eredmény. „Szomorú este ez az ország számára” – jelentette ki Debora Serracchiani, a PD vezető képviselője. A politikus szerint bár a jobboldalnak van többsége a parlamentben, de nincs többsége az országban.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »