Történelemtanítás a Trónok harca segítségével

Történelemtanítás a Trónok harca segítségével

Különleges módszerrel próbálja megszerettetni és megértetni a diákokkal a történelmet egy temesvári tanár: a tantervben szereplő történelmi személyiségeket a világszerte népszerű televíziós fantasy sorozat, a Trónok harca szereplőihez hasonlítja.

1havasj3_bHavas Jon a történelemtanulásba is „besegít” Temesváron

Így Adrian Kali történelemóráin Havas Jon szerethető figurája például Hódító Vilmos lesz, Cersei Lannister, a filmbeli gyermekkirály anyja pedig Anjou Margit királyné.

A Digi24 hírportálon olvasható tudósítás szerint a temesvári történelemtanár azért találta ki, hogy összekösse a diákok által is ismert sorozatot a világtörténelmi alakokkal, hogy ne legyenek unalmasak az órák és hogy megszerettesse tantárgyát a képernyőhöz szokott generációkkal. Így amikor a középkor történelmét tanítja, Adrain Kali a Trónok harca fiktív középkori világát benépesítő hősöket „hívja segítségül”.

Havas Jon alakját egyébként akkor is megidézi a pedagógus, amikor a templomos lovagokról beszél történelemórán. Az iskolások elmondták, mivel nagyon tetszik nekik Tyrion vagy Havas Jon alakja, szívesen tanulják a középkori történelmet. A pedagógus meglátása szerint hasznos, hogy a diákok másfajta megvilágításban lássák a történelmi eseményeket, mint ahogyan azok a tankönyvekben szerepelnek: az írott szöveg túl „nyugalmasan” láttatja az eseményeket, így viszont a diákok vizuálisan is elképzelik a véres harcokat. 

A Trónok harca amerikai televíziós fantasy sorozatot az HBO csatorna készítette George R. R. Martin nagy sikerű regénysorozata, A tűz és jég dala alapján, rendezői David Benioff és D. B. Weiss. A sorozat sztorijában több nagyhatalmú család vív halálos harcot a Westeros Hét Királyságának irányításáért, a Vastrónért. A Trónok harca című kötetből készült első évad 2011. április 17-én debütált az Egyesült Államokban, a hatodik évad nemrég indult: áprilistól látható a HBO csatornán, hetente egyszer.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »