Törölni akarják az orosz nyelvet az ukrán repülőtereken

A Boriszpili nemzetközi repülőtér és más ukrán repterek meg kell, hogy szabaduljanak az orosz nyelvtől és a kommunista elnevezésektől – közölte Volodimir Omeljan ukrán infrastrukturális miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az összes információs szolgáltatásnak (elektronikus kijelzők, jelek, hangos bemondók) Ukrajna repülőterein kizárólag ukrán és angol nyelvűek lehetnek.

„Semmi sem lehet oroszul. Ez nem csak az államnyelv használatának kérdése, hanem elsősorban az önbecsülés kérdése. A repülőterek személyzetének ukrán és angol nyelven kell kommunikálniuk az utasokkal”- idézte a miniszter szavait az Ukrán Nemzeti Hírügynökség.

Volodimir Omeljan azt is elmondta, hogy a dekommunizáció törvényének értelmében meg kell változtatni a vállalatok és intézmények szovjet elnevezéseit.

„Ez az Ukrán Vasúti Társaságra vonatkozik, mert még mindig számos olyan állomás van, mely szovjet elnevezéseket visel. Ha a repülőtéren, vagy a kávézóban vannak szovjet elnevezések, akkor azokat december elsejéig meg kell változtatni. Ez egy elvi kérdés.”- magyarázta Omeljan.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Ukrajna, repülőtér, ukrajnai hírek, orosz nyelvForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »