„Töröljétek el a rasszista EU–Törökország-egyezményt!”

„Töröljétek el a rasszista EU–Törökország-egyezményt!”

Több százan tüntettek Pireuszban és Athénban az unió és a Törökország közötti migrációs egyezmény ellen. A demonstrálók szerint arra akarják kényszeríteni a menedékkérőket, hogy visszatérjenek országukba.

„Nyissátok meg a határokat!” – skandálták menedékkérők Pireuszban. A görögországi kikötővárosban több százan vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a görög–macedón határ lezárása, valamint az EU és Törökország migrációt korlátozó egyezménye ellen. A demonstrálókat egyetemisták és emberi jogi aktivisták támogatták.

„Azt akarják, hogy a migránsok adják fel. Kényszeríteni akarják őket arra, hogy fejüket lehajtva saját maguk kérjék, hogy visszatérhessenek a törökországi táborokba, vagy azokba az országokba, ahonnan eljöttek, és ahol háború van” – vélekedett egy aktivista.

Athénban a parlament és az Európai Bizottság elé vonultak a demonstrálók. Transzparenseikre többek között azt írták: „Töröljétek el a rasszista EU–Törökország-egyezményt!”. Eközben azt kiabálták: „Állítsátok meg a deportálásokat!”.

Az unió és Törökország március 18-án állapodott meg arról, hogy a Törökországból Görögországba illegálisan átkelő menedékkérőket visszaküldik. Cserébe Ankara hatmilliárd eurót kap a migránsok ellátására. A megállapodás célja, hogy csökkentse és legálissá tegye a migrációt. Az egyezmény életbe lépése óta a migránsok száma érezhetően visszaesett.

A török Európa-ügyi miniszter azt ígérte, hogy a visszavett menedékkérőket megpróbálják hazaküldeni a származási helyükre. Ha biztonsági okokból nem térhetnek haza, akkor török menekülttáborokban helyezik el őket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »