Törökországban több mint 2700 állami alkalmazottat rúgtak ki, mert…

Törökországban több mint 2700 állami alkalmazottat rúgtak ki, mert…

A kormányzati közlönyben vasárnap megjelent törvényerejű rendelet értelmében a hadseregben 637 katonát, a csendőrség felső köreiben négyszáz embert érint az intézkedés, míg a vallásügyi hivatalban 341-et. A hivatalos indoklás szerint az elbocsátottak „terrorszervezeteknek vagy a nemzetbiztonság ellen tevékenykedő hálózatoknak” voltak tagjai.

Törökországban tavaly, a mintegy 240 halálos áldozattal járó júliusi puccskísérlet után, rendkívüli állapotot vezettek be. A kormány azóta rendeletekkel irányítja az országot és több mint 111 ezer állami alkalmazottat elbocsátott, legalább 32 ezret pedig felfüggesztett állásából. A bezáratott intézmények száma megközelíti az ötezret.

Ankara az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszi felelőssé az incidensért, de a megtorlás nem kizárólag a tényleges puccsistákat sújtja, hanem a mozgalom feltételezett támogatóit, valamint más, az állam biztonságát fenyegető terrorszervezeteket is, köztük a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) militánsait és szimpatizánsait.

Az Európai Unió több vezető politikusa szerint a törökországi tisztogatások túlzóak, a kormányzati fellépés az összes kritikus hang elhallgattatására irányul, ami által Ankara egyre inkább távolodik az európai értékektől.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »