"Törökország vagy Gülen barátsága a fontos?"

A török igazságügyminiszter, Bekir Bozdag a diplomáciai kapcsolatok megromlásával fenyegeti az Egyesült Államokat, ha nem adják ki Fethullah Gülen hitszónokot a törököknek. Eközben már 26 ezernél jár a puccskísérlet után letartóztatottak száma Törökországban, az őrizetbe vétel idejét pedig 4 napról 30 napra hosszabbították meg.

Magyar Menedék - Tepe

Több mint 26 ezer gyanúsítottat vettek őrizetbe eddig a török hatóságok a július 15-ei katonai puccskísérlet miatt – mondta Bekir Bozdag igazságügyi miniszter kedden Ankarában az Anadolu állami hírügynökségnek adott interjújában.

Legutóbb július 29-én Efkan Ala belügyminiszter még 18 ezer őrizetbe vett emberről számolt be. A 26 ezer emberből Bekir Bozdag tájékoztatása szerint 16 ezernek az előzetes letartóztatását is elrendelte az igazságszolgáltatás.

A hatalomátvételi kísérletet követően bevezetett három hónapos rendkívüli állapot egyik rendelete értelmében a rendőrség a gyanúsítottakat legfeljebb harminc napig tarthatja őrizetben a korábbi négy nap helyett. A török igazságügyi miniszter arra figyelmeztette Washingtont a puccskísérlet kitervelésével vádolt, önkéntes amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok kiadatásával kapcsolatban, hogy ne áldozza fel a kétoldalú kapcsolatát Ankarával egy “terrorista” miatt. Hangsúlyozta: erős Amerika-ellenes hangulat uralkodik a török lakosság körében a két NATO-szövetséges ország közötti vita okán. „Az Egyesült Államoknak Törökország vagy Gülen barátsága a fontos?” – tette fel a kérdést Bekir Bozdag.

(MTI)


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »