Törökország minden "menekültet" visszafogad – kivéve, akik már az Európai Unió területén tartózkodnak

Törökország minden "menekültet" visszafogad – kivéve, akik már az Európai Unió területén tartózkodnak

Törökországnak a "menekültek" visszafogadásáról szóló ajánlata azokra a migránsokra nem vonatkozik majd, akik már elérték a görög szigeteket, tehát jelenleg az Európai Unió területén tartózkodnak – közölte Volkan Bozkir, Törökország európai ügyekért felelős minisztere.

Bozkir kifejtette: a megállapodás csak azokat a migránsokat érinti, akik az EU-val kötött egyezség hatályba lépését követően érkeznek az Európai Unióba. Bozkir kijelentése látszólag ellentétben áll Ahmet Davutoglu török miniszterelnök korábbi nyilatkozatával, amely szerint Törökország hajlandó visszafogadni az országból illegálisan Görögországba érkező "menekültek" mindegyikét. Igaz, Davutoglu arról még nem beszélt, hogy pontosan mikortól érkező migránsokat fogadnának vissza.

Az európai ügyekért felelős török miniszter kiemelte, hogy Törökország május 1-jére a migrációs válság megoldására vonatkozóan vállalt összes kötelezettségének eleget tesz.

Az eredeti (6 milliárd eurós) terv sem tűnt igazi főnyereménynek:

//giphy.com/embed/3ornjSG7HcgollcdXO

Csupán ezrekről van szó

Hangsúlyozta: ezrekre vagy tízezrekre, nem pedig százezrekre vagy milliókra tehető azoknak a migránsoknak a száma, akiket Törökország visszafogad. Az átvételt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) rendszere alapján határozzák meg – tette hozzá. Bozkir szerint dicséret illeti Angela Merkel német kancellárt, mert helyesen felismerte: rossz bánásmóddal, falak felhúzásával, valamint szögesdrótok kifeszítésével nem lehet felvenni a harcot a migrációval.

A hétfői EU-Törökország csúcstalálkozón Brüsszelben benyújtott török javaslatról mindazonáltal még nem született végleges megállapodás. A kérdésről a jövő heti uniós csúcstalálkozón hozhatnak döntést.

(MTI nyomán)

Eurojust: Törökországgal lehetetlen végrehajtani bármiféle migránsügyi megállapodást

"Törökország bazárrá változtatta az uniós csúcsot"

Csodálatos vívmány az EU-csúcson: ezentúl nem illegálisan, hanem legálisan folytatódik az invázió

Folytatódik a zsarolás: még több pénzt akarnak a törökök – és nem csak azt


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »