Törökország lemondta a svéd védelmi miniszter látogatását

Törökország lemondta a svéd védelmi miniszter ankarai látogatását – közölte szombaton Hulusi Akar török védelmi miniszter, miután a svéd hatóságok engedélyt adtak egy stockholmi tüntetésre.

Akar kijelentette, hogy "ezen a ponton értelmetlenné vált Pal Jonson svéd védelmi miniszter január 27-re tervezett törökországi útja, ezért lemondtuk a látogatást".

Jonson svéd védelmi miniszter a tervek szerint jövő héten utazott volna Ankarába török kollégája meghívására, mivel az északi ország azt reméli, hogy rá tudja venni Törökországot a svéd NATO-csatlakozási kérelem ratifikálására.

Akar elmondta, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel megvitatta a Törökország elleni svédországi tiltakozások miatt elmaradt intézkedéseket, és erről beszámolt az ukrán védelmi kapcsolattartó csoport ülésének margóján.

Hírdetés

A török védelmi minisztérium közleménye szerint Akar elfogadhatatlannak nevezte, hogy "nem teszünk lépéseket vagy nem reagálunk ezekre (a tiltakozásokra). A (svédeknek) meg kellett volna tenniük a szükséges dolgokat, intézkedéseket kellett volna hozniuk".

Törökország pénteken behívatta az ankarai svéd nagykövetet, válaszul arra, hogy a svéd fővárosi hatóságok engedélyezték a stockholmi török nagykövetség közelében szombatra tervezett tüntetést, amelyen a muszlimok szent könyvét, a Koránt tervezik elégetni.

A múlt héten kurd tüntetők egy Recep Tayyip Erdogant jelképező bábut lógattak fel Stockholmban. Az ügyben Törökország vizsgálatot indított, és tiltakozásul lemondta Andreas Norlen svéd parlamenti elnök ankarai látogatását.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »