Törökország korábban is Izrael egyik legközelebbi szövetségese volt, de közel már az újabb összeborulás

Ankarai közlés szerint jelentős haladást értek el a felek a török-izraeli kapcsolatok helyreállítását célzó megállapodás véglegesítésében, a két fél hamarosan újabb találkozót tart, amelyen várhatóan már az utolsó simításokat végzik el

Törökország korábban Izrael egyik legközelebbi szövetségese volt, viszonyuk 2010 májusában megromlott egy halálesetekkel járó tengeri incidens hatására. Az Avi Marmara és más török hajók megpróbáltak segélyt eljuttatni palesztin területre, az izraeli áruszállítási blokád sújtotta Gázai övezetbe, és a rajtuk utazó aktivisták rá akarták irányítani a média figyelmét a blokád hatásaira. A blokád miatt Törökország is rendszeresen tiltakozott.

A flottillát az izraeli haditengerészet erőszakkal feltartóztatta. A hajók elfoglalására irányuló akcióban tíz aktivista életét vesztette, és huszonnyolcan megsebesültek. Egy évvel később ismét egy hajóraj indult Gáza felé, de az izraeli hadsereg ennek kikötését is megakadályozta.

Feridun Sinirlioglu török külügyminiszter-helyettes, Joszef Csicsanover, az izraeli kormányfő különmegbízottja, valamint Jákob Nagel, az izraeli nemzetbiztonsági tanács ügyvezető elnöke csütörtökön Londonban találkozott – jelentette a török külügyi tárca közleményben.

A közlemény szerint a "küldöttségek haladást értek el a megállapodás véglegesítésében, a korábbi ellentétek áthidalásában, egyúttal megegyeztek, hogy a megállapodást a következő – nagyon hamar összehívandó – ülésen véglegesítik".

A tájékoztatásból nem derült ki, hogy a megállapodás mit tartalmaz, de Ankara korábban rendszeresen kitartott amellett, hogy addig nem lehet szó a kapcsolatok normalizálásáról, amíg Izrael nem oldja fel a Gázai övezet blokádját és nem fizet kártérítést a megölt török aktivistákért.

Izrael véleménye szerint a Gázai övezet blokádja, amit egyébként a szomszédos Egyiptom is támogat, szükséges eszköz a palesztin milíciák fegyvercsempészetének megakadályozására.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »