Törökország készül az Iszlám Állam elleni harcra

Törökország mindenfajta támogatást megad az Iszlám Állam szíriai és iraki legyőzését célzó műveletekhez, köztük a török határ menti, a szélsőséges dzsihadisták kezén lévő szíriai Dzserábulusz város elleni lehetséges offenzívához – közölte kedden Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Cavusoglu hangsúlyozta: országa eltökélt az IÁ és a kurd fegyveresek elleni harcban Törökországon belül és kívül egyaránt. Hozzátette, hogy a szélsőséges iszlamisták és a kurd milíciák is fokozták támadásaikat Törökország ellen a meghiúsított július 15-ei puccskísérlet óta.

A török külügyminiszter nem osztott meg részleteket az említett török támogatásról.

A sajtótájékoztatón közölte, hogy a török haderő az IÁ mintegy 650 tagját ölte meg egy észak-iraki támaszpontról végrehajtott csapásokban. Ugyanakkor azt nem mondta, hogy mikor.

Eközben a CNN Türk hírtelevízió arról számolt be, hogy a török rendőrség utasította a lakosságot a szíriai Dzserábulusszal szemben fekvő, törökországi Karkamis elhagyására, miután a várost korábban két aknagránát eltalálta. A török hadsereg válaszul az Iszlám Állam dzserábuluszi állásait lőtte.

Beszámolók szerint szíriai felkelőcsoportok gyülekeznek Karkamisban, hogy előkészítsék a Dzserábulusz elleni offenzívát. A Reuters hírügynökség értesülései szerint a felkelők nagy része iszlamista csoportokhoz tartozik.

Példaértékűen kezeltük a puccsot

Magyarország hozzáállása a július 15-ei puccskísérlethez példa kell hogy legyen az Európai Unió többi országa számára – mondta kedden Binali Yildirim török kormányfő Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszélése során az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint.

A közel egyórás tanácskozáson Ömer Celik, az európai uniós ügyekért felelős török miniszter is részt vett.

Yildirim hangsúlyozta: a magyar külügyminiszter látogatása a szolidaritás erős kifejezése, és nagyra értékeli. A miniszterelnök nyomatékosította azt is, hogy a puccskísérletet követő tisztogatások a demokratikus jogállam keretein belül zajlanak.

Ismét elhangzott: a magyar hatóságok készek az együttműködésre.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokot és az általa kiépített hálózatot teszi felelőssé a július 15-ei eseményekért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »