Törökország ismét a bevándorló-paktum felmondásával fenyeget

Törökország ismét a bevándorló-paktum felmondásával fenyeget

Az Európai Uniónak az év végéig életbe kell léptetnie a török állampolgárok schengeni vízummentességét és abba kell hagynia annak követelését, hogy Törökország módosítsa a terrorizmus elleni küzdelemről szóló vitatott jogszabályait, különben Ankara felmondhatja az illegális bevándorlás feltartóztatását célzó bevándorlásügyi egyezményt – jelentette ki kedden Ömer Celik török EU-ügyi miniszter Ankarában.

A Reutersnek nyilatkozó tárcavezető szerint a terrorizmus elleni török jogszabályok módosításának kikényszerítése a fennálló helyzetben olyan lenne, mintha sorompót húznának a vízumkönnyítés útjába, ezért Ankara feltételezni fogja, hogy az EU nem tartja be ígéreteit.

Ebben az esetben nem fogjuk végrehajtani a migránsok visszafogadására vonatkozó egyezményt, illetve ha szükséges, fel is mondjuk azt – hangsúlyozta Celik.

Ankara nem tűzött ki végső időpontot követelése számára, ugyanakkor amennyiben a vízummentességet nem vezetik be az év végéig, az “természetes halált hal” – fogalmazott a török politikus. “Nem lesz már miről beszélnünk” – tette hozzá.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »