Törökország csak feltételekkel vesz részt Rakka ostromában

A török haderő nem vesz részt az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet uralta Rakka felszabadítására irányuló hadműveletben Szíriában, ha a szíriai kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) igen – jelentette ki Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő csütörtökön New Yorkban a TRT Haber török állami hírtelevíziónak adott interjújában.

Erdogan az ENSZ-közgyűlés 71. ülésszakán, a testület általános vitájában vesz részt.

Kalin kifejtette: Törökország támogatja az IÁ „fővárosának” tartott Rakka és más szíriai települések megtisztítását, de elvei és feltételei változatlanok. A szóvivő jelezte: az üggyel kapcsolatos tárgyalások folytatódnak, még nem állapodtak meg semmiben.

Barack Obama amerikai elnök a G20 csoport közelmúltban tartott kínai csúcsértekezletén tett javaslatot Recep Tayyip Erdogan török elnöknek egy közös rakkai hadműveletre vonatkozóan.

Ankara támogatja az amerikai javaslatot, de az YPG-t terrorszervezetnek tartja, miközben a kurdok az Egyesült Államok leghatékonyabb szövetségesei Szíriában az IÁ elleni harcban. Washington Ankara igényének eleget téve korábban azzal fenyegette meg a szíriai kurd milíciát, hogy elveszíti az Egyesült Államok támogatását, ha nem vonul vissza az Eufrátesz keleti partjára. Török források szerint az YPG még mindig nem teljesítette a kérést.

Az Eufráteszi pajzs

Törökország augusztus 24-én indította meg Eufráteszi pajzs elnevezésű hadműveletét Észak-Szíriában az IÁ és a kurd fegyveresek visszaszorítása érdekében. A kurdok nem sokkal az előtt keleti irányból átlépték az Eufráteszt, és ellenőrzésük alá vonták Manbídzs városát. Ankara tart a YPG térnyerésétől, mert a kurdok megerősödése Észak-Szíriában felbátoríthatja a Törökországban élő többmilliós kurd kisebbséget.

A határ menti sáv megtisztítása után az Eufráteszi pajzs dél felé, Báb irányába fordult, Rakka azonban mintegy 130 kilométerre délkeletre fekszik a török haderő beavatkozásának jelenlegi vonalaitól.

Az Anadolu török állami hírügynökség csütörtökön azt jelentette, hogy a katonai akció keretében eddig közel 1200 négyzetkilométert szerzett vissza a Törökország támogatta Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) ellenzéki ernyőszervezet. Mint írták: Dzserablúszba több mint 20 ezer, korábban elmenekült szíriai tért vissza, így a város lakosainak száma egy hónap alatt 3500-ról mintegy 25 ezerre nőtt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »