Törökország bekérette az iráni és az orosz nagykövetet

Bekérették kedden a török külügyminisztériumba az iráni és az orosz nagykövetet, amiért a szíriai kormányerők megsértették az Idlíb tartományban kialakított feszültségmentesítési övezet határait – közölték a török külügyi tárca névtelenül nyilatkozó tisztségviselői.

Az Anadolu török hírügynökség szerint Ankarát aggasztják Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatainak térnyerése az ellenzéki fegyveres erők, köztük szélsőséges csoportok által ellenőrzött Idlíbben.

Törökország felszólította a szíriai rezsimet támogató országok nagyköveteit, vegyék rá a damaszkuszi vezetést, hogy hagyjon fel a tulajdonképpen fegyverszüneti térségként működő övezet határainak megsértésével – mondták az illetékesek. Ankara egyes mérsékeltnek mondott ellenzéki szervezeteket segít Szíriában.

Hírdetés

Vasárnap 21 civil vesztette életét az orosz és a szíriai légierő bombázásában az északnyugati fekvésű tartományban – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH), amely a szíriai konfliktust helyi aktivistahálózatra támaszkodva követi figyelemmel.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter korábban azzal vádolta a szíriai kormányt, hogy aláássa a konfliktus politikai rendezésének lehetőségét. „Mérsékelt ellenzéki csoportokat is támadnak a szíriai kormányerők”, méghozzá olyan ürüggyel, hogy a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoportra mérnek csapást, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ágaként volt ismert – mondta a tárcavezető.

Idlíb az egyetlen tartomány, amely teljesen a felkelők és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű katonai ernyőszervezet uralma alatt áll élén a Dzsabhat Fatah es-Sámmal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »