Törökország az uniós szankciók ellenére folytatja a földgáz kitermelését Ciprusnál

Törökország az uniós szankciók ellenére folytatja a földgáz kitermelését Ciprusnál

Ahogy az várható volt, az Európai Unió „puha” szankciókat fogadott el a Ciprus partjainál nemzetközi jog megsértése árán földgázt kitermelő Törökországgal szemben. Brüsszelt elsősorban a Ciprusi Köztársaság és Görögország kényszerítette lépésre. Törökországot nem érdeklik a szankciók, folytatni fogja a gáz kitermelését.

Az Európai Tanács hivatalos twitteroldalán még “kemény válasz elfogadásáról” közölt videót, valójában azonban az uniós külügyminiszterek tanácsa úgy döntött, hogy büntetésként felfüggesztik a közös légiközlekedési egyezményről zajló tárgyalásokat Törökországgal, és felszólították az Európai Beruházási Bankot, hogy „vizsgálja felül” egyes törökországi kinnlevőségeit. A külügyminiszterek rendkívül homályos megfogalmazásban „célirányos intézkedéseket” is kilátásba helyeztek. Ezek nem számítanak túl húsbavágó büntetésnek. Nem véletlenül: Törökország az EU egyik legfontosabb partnere migráció és kereskedelmi kérdésben.

A török külügyminisztérium a szankciók hírére reagálva jelezte, hogy továbbra sem hagynak fel a ciprusi felségvizeken található földgáz bányászásával.  Kihangsúlyozta azt is, hogy Brüsszel most „megmutatta, mennyire és milyen módon érdekelt a ciprusi kérdés rendezésében”.

Hírdetés

A vita alapja, hogy az a terület, amelyen Törökország gázt termel ki, a ciprióta török állam partjai közelében található. Csakhogy ezt az országot Ankarán kívül egyetlen másik ország sem ismerte el, így a nemzetközi jog szerint a ciprióta görög, EU-tag Ciprusi Köztársaság lenne csak jogosult bányászni a vizeken. Törökország ugyanakkor nem ismeri el a Ciprusi Köztársaságot, és állítja, hogy a szigetország gazdasági övezetének (felségvizeinek) 44 százaléka Törökországhoz tartozik a szigetn élő török kisebbség okán.

European Union 🇪🇺 Foreign Ministers meeting within @EUCouncil adopt conclusions announcing measures to respond to Turkish drilling activities in the Eastern Mediterranean. READ: https://t.co/BWrLnmSv9R #Cyprus #Turkey pic.twitter.com/2LYNQqcmFK — EU Council Press (@EUCouncilPress) 2019. július 15.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »