Törökbecsén megtartották a LVII. Gyöngyösbokrétát

Törökbecsén a hétvégén megtartották a magyar néptánc és népzene legnagyobb vajdasági seregszemléjét, a Gyöngyösbokrétát és a Durindót.

Az ünnepélyes megnyitó kezdetén Ft. Mellár József helyi esperes plébános megáldotta a fesztivál lobogóját, a résztvevőket és a közönséget, majd Saša Maksimović Törökbecse polgármester üdvözölte az egybegyűlteket, adta hírül a Magyar Szó.

A kétnapos fesztivált hivatalosan Kovács Elvira, a Szerbiai Képviselőház alelnöke, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője nyitotta meg. Megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy a Gyöngyösbokréta és a Durindó olyan esemény, mely a múltjával mesél, a jelenével tesz és jövőt teremt. A néptánc és népzene művelői, valamint a politikai élet képviselői között párhuzamot vonva arra mutatott rá, hogy mindannyian hittel cselekednek annak a célnak érdekében, hogy évtizedek múlva is felcsendüljön a magyar dal és a magyar zene itt a Vajdaságban, vagyis legyen jövőnk itt.

Az eseményt Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának délvidéki és diaszpóra főosztályának vezetője is megtisztelte jelenlétével. Köszöntőjében a fesztivált a legszínpompásabbnak és legtömegesebbnek nevezte a néptáncfesztiválok sorában. Mint fogalmazott, a fellépők egytől egyig a nemzethez és a szülőföldhöz való ragaszkodásukat fejezik ki, ki tánccal, ki énekkel, és hogy a színpadon állók a magyar kultúra vajdasági ízeit, színeit adják át az utókornak.

Hírdetés

A felszólalók sorát Tímár Gabriella, a Fesztiváltanács elnökének köszöntője zárta, aki arról beszélt, hogy a járvány ugyan egy éves kihagyásra kényszerített őket, de kitartottak, mert lelki szemeik előtt az újabb seregszemlét látták, ami most el is kezdődik itt, Törökbecsén.

A köszöntők után kezdetét vette a Gyöngyösbokréta programja. Elsőként a házigazdák léptek színpadra, majd a nap folyamán sorra bemutatkozik mind a huszonegy csoport.

 

 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »