Török puccskísérlet: 32 diplomata szökésben van

Összesen 208 török diplomatát rendeltek haza a július 15-ei sikertelen hatalomátvételi kísérletet követően indított vizsgálatok keretében, de közülük 32-en „különböző utakon” más országokba szöktek – ismertette pénteken Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter egy ankarai sajtótájékoztatón.

„Felvettük a kapcsolatot azokkal az államokkal, ahová menekültek, és dolgozunk a kiadatásukon” – mondta a török külügyi tárca vezetője.

Három katonai attasé is a szökevények között van, ketten közülük Görögországból Olaszországba menekültek, míg a harmadik Boszniából tűnt el – mutatott rá Cavusoglu, de nem tisztázta, hogy az utóbbi diplomata merre vette útját.

Ugyanakkor két, Afganisztánban szolgált török tábornokot, akik Dubajba szöktek, és egy Szaúd-Arábiában dolgozó attasét már visszaküldtek Törökországba – tette hozzá.

Görögországban nyolc török katona kért eddig politikai menedéket, ők a sikertelen puccskísérletet követően menekültek oda.

A 246 halálos áldozatot követelő államcsínykísérlet után tömeges tisztogatások kezdődtek a török hadseregnél, a rendőrségnél, a szakszolgálatoknál és az államapparátusban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »