Török kormányfő: Magyarország hozzáállása példa az Európai Unió számára

Török kormányfő: Magyarország hozzáállása példa az Európai Unió számára

Magyarország hozzáállása a július 15-i puccskísérlethez példa kell, hogy legyen az Európai Unió többi országa számára – mondta kedden Binali Yildirim török kormányfő Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszélése során az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint.

A közel egy órás tanácskozáson Ömer Celik, az európai uniós ügyekért felelős török miniszter is részt vett.

Yildirim hangsúlyozta: a magyar külügyminiszter látogatása a szolidaritás erős kifejezése, amelyet nagyra értékel. A miniszterelnök nyomatékosította azt is, hogy a puccskísérletet követő tisztogatások a demokratikus jogállam keretein belül zajlanak. Megerősítette: a magyar hatóságok készek az együttműködésre.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokot és az általa kiépített hálózatot teszi felelőssé a július 15-i eseményekért. A mozgalmat Törökország már korábban terrorszervezetnek minősítette.

Az Anadolu szerint a magyar tárcavezető kiemelte: Magyarország Törökország mellett áll a terrorizmus elleni harcban.

Szijjártó Péter találkozott Ismail Kahramannal, a parlament elnökével is.  A házelnök – mint a török hírügynökség kiemelte – a magyar népet  a török nép barátjának, rokonának és  szövetségesének nevezte. Kahraman megköszönte Magyarországnak “a puccskísérlet iránt tanúsított érzékenységét”.

A magyar külügyminiszter utalt arra, hogy a magyar kormány az első pillanattól kezdve világosan megfogalmazta álláspontját és terrortámadásként értékelte a történteket –  jelentette a török hírügynökség.

MTI

The post Török kormányfő: Magyarország hozzáállása példa az Európai Unió számára appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »