Török képviselő: Külföldön élő ellenzékieket akarnak meggyilkolni

Török képviselő: Külföldön élő ellenzékieket akarnak meggyilkolni

Garo Paylannak, a török ellenzék egyik parlamenti képviselőjének arról van tudomása, hogy bérgyilkosok ellenzékiek meggyilkolását tervezik több európai államban. Az ügyben vizsgálatot indított pénteken az ügyészség – jelentette a Dogan török hírügynökség.

Paylan, a kurdbarát, ellenzéki Népek Demokratikus Pártja (HDP) képviselője az ankarai parlamentben kedden mondott beszédében hangsúlyozta: az előző héten több forrásból is tudomást szerzett török ellenzékiek megölésére vonatkozó tervekről. Mint mondta, három bérgyilkos is úton van már. Több európai államban is komolyan veszik a jelzéseket, s így megfelelő óvintézkedéseket tettek a náluk élő, különösen veszélyeztetett török ellenzékiek védelmére. Paylan kiemelte, kész megosztani információit az ügyészséggel.

A HDP-politikus bírálta, hogy több ezer ellenzéki újságírónak, tudósnak és politikusnak kellett elhagynia hazáját a török kormány elnyomó politikája miatt. Recep Tayyip Erdogan török elnök és a hozzá hű sajtóorgánumok ezeket az embereket „árulónak” bélyegezte, s az ilyen szólamok „bizonyos csoportokat” cselekvésre sarkallhatnak – hangoztatta az örmény származású Paylan.

Az Al-Monitor nevű internetes hírlapnak elmondta: „az olyan szürke és mozgalmas időkben, mint amilyenben most is élünk, egyes, az állam szervezetén belüli, törvényszegő hálózatok a saját kezükbe veszik a kezdeményezést, ahogy azt Hrant Dink meggyilkolásánál is láttuk”.

Az örmény újságírót 2007-ben gyilkolta meg Isztambulban egy török nacionalista, s vannak arra utaló nyomok, hogy a rendőrség tagjai előre tudtak a merényletről.

2013 januárjában három kurd aktivistát gyilkoltak meg Párizsban, fennáll a gyanú, hogy a török hírszerzésnek, az MIT-nek is köze volt a történtekhez.

Csütörtökön egy kormányhű újságíró telefonált a TGRT török hírtelevízióhoz, felszólítva a hírszerzést, hogy végezzen „három vagy öt” külföldön élő Gülen-aktivistával, hogy megfélemlítse a 2016. júliusi sikertelen puccskísérlet kitervelésével gyanúsított Fethullah Gülen hitszónok mozgalmának száműzetésben élő tagjait. A Gülen-hálózat több ezer feltételezett tagja keresett külföldön menedéket az elvetélt hatalomátvételi kísérlet óta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »