Török katonai magánakció Szíriában

Török katonai magánakció Szíriában

Török harckocsik átlépték a szíriai határt, és lövik az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet állásait Dzserablúsz környékén – jelentette szerdán a Habertürk televízió. 

turkey_millitary_b(képünk illusztráció)

A mintegy 20 tank egyelőre egy kilométernyire hatolt be Szíria területére, előzőleg a török hatóságok biztonsági célból kitelepítették a szíriai határ mentén fekvő Karkamis város és hat környező falu lakosságát. Sajtóinformációk szerint harckocsik mellett a török szárazföldi erők különleges egysége is csatlakozott az Eufráteszi Pajzs (Firat Kalkani) elnevezésű hadművelethez, ők egyebek között egy aknamentes „folyosó” kialakításában segítenek. A török művelethez a terepen olyan szíriai ellenzéki fegyveres csoportok is csatlakoztak, amelyek Ankara támogatását élvezik a szíriai belháborúban.

Recep Tayyip Erdogan a nap folyamán Ankarában beszélve megerősítette, hogy Törökország katonai műveletet indított Észak-Szíriában az IÁ és a kurd harcosok ellen, hogy véget vessenek a török határ elleni támadásoknak. „Törökország eltökélt annak segítésében, hogy Szíria megőrizze területi épségét, és a saját kezébe veszi az ügyeket, ha szükség van a szomszédos ország területi egységének megvédésére” – jelentette ki a török államfő.

Erdogan – az Egyesült Államok által a szíriai kurdoknak (pesmergáknak) nyújtott támogatásra utalva – a terrorszervezeteket támogató országokat „kezükben kibiztosított kézigránátot tartó” emberekhez hasonlította. A Szíriában harcoló nemzetközi szövetség tagjaként Törökország nem ért egyet Washingtonnal a szíriai kurd lázadók támogatásában. Ankara amiatt aggódik, hogy a kurdoknak az IÁ-n aratott győzelmei felbátorítják a törökországi kurd lázadókat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »