Török Gábor: a Fidesz teríti a szőnyeget a Jobbik elé

Kilenc pontból álló gyorselemzést közölt Facebook-oldalán Török Gábor politológus vasárnap éjjel, azt követően, hogy a tapolcai körzetben a jobbikos képviselő, Rig Lajos megverte a Fidesz jelöltjét, és ezzel elsőként juttatta egyéni parlamenti mandátumhoz a nemzeti pártot. Alább a Facebook-bejegyzés.

Akkor foglaljuk össze:

1. Helyes, hogy most már mindenki megtanulta, az is, aki korábban nem szerette hallani: egy időközi választásból ne vonjunk le messzemenő következtetéseket.

2. 2014 ősze óta ez volt – Újpest és Veszprém után – sorozatban a harmadik időközi parlamenti választás, amelyet a Fidesz elveszített: ebből azért lehet következtetéseket levonni, ha nem is 2018-ra vonatkoztatva.

3. Az országos közvélemény-kutatások szerint a Fidesz ősz óta a szavazótáborának közel egyharmadát elvesztette, de még mindig jelentős előnnyel vezet. Valami miatt azonban ezt az előnyt egyik időközin sem tudta érvényesíteni: azaz feltehetően a baj nagyobb, mint a kutatások alapján gondolnánk. Különösen tanulságos, hogy ebben a körzetben Orbán Viktor személyes jelenléte sem segített a kormánypártnak. A Fidesz és Orbán Viktor varázstalanítása öles léptekkel halad.

Hírdetés

4. Újpesten és Veszprémben a baloldal nyert, most Tapolcán a Jobbik. Az elmúlt négy évben jól működő centrális pártrendszer – egy domináns párt és tőle jobbra és balra egy-egy esélytelen közepes – recseg-ropog. A kormánnyal elégedetlen szavazók az esélyesnek gondolt ellenzéki jelöltre szavaznak: motivációjuk alapvetően proteszt jellegű. Ez rossz hír az ellenzéknek, mert döntően nem értük lelkesednek, de nem jó hír a Fidesznek sem: egy parlamenti választáson a proteszt bőven elég a kormányváltáshoz, ahogy ezt már jó sokszor láthattuk.

5. A mai eredmény azt mutatja, hogy a Jobbik felett összetört az üvegplafon. Nem lett kormányváltó párt belőlük, az a kérdés nem ma dől el, de az első egyéni mandátum megszerzésével cáfolták, hogy eleve korlátozott lenne a növekedési potenciáljuk.

6. A baloldal számára ez a választókerület eleve rosszabbnak ígérkezett a veszpréminél. Ehhez képest furcsa, hogy miért nem alkalmazták az ott sikerrel bevált „álfüggetlen” receptet. A baloldal – a részvétel arányában – közel ugyanazt az eredményt produkálta a körzetben, mint egy évvel ezelőtt. Számukra az igazi kudarc az, hogy pártlogókkal indulva komolyan kikaptak a Jobbiktól, és ezzel gyengítették váltópárti retorikájukat.

7. A Jobbik győzelmének nagy lesz az árnyéka. Nemzetközileg és idehaza is újra a figyelem középpontjába kerül majd a Jobbik-kérdés. Az egyik oldalon felerősödik a félelem, a másik oldalon pedig a remény. A Jobbik ezzel a sikerrel komoly lehetőséget kapott arra, hogy felépítse a váltópártiságát, ugyanakkor helyzete nehezebé is válik, mert a korábbi szélárnyékból – értsd: a Fidesz nem támadja – feltehetően kikerül.

8. A Fidesz a mai eredmény után minden bizonnyal újra átgondolja a Jobbikkal kapcsolatos stratégiáját. Bár korábban sok magabiztos nyilatkozat szólt arról, hogy a Fidesz milyen zseniálisan fogja ki a szelet a Jobbik vitorlájából, most inkább úgy tűnik, hogy nem vitorla az, hanem szőnyeg, amit a Fidesz terít a Jobbik elé: világosan látszik, hogy a Fidesz eddigi stratégiája nem gyengítette, hanem erősítette a Jobbikot.

9. És végül: aki ebből kiolvassa, hogy mi lesz 2018-ban, annak gratulálok. Sok minden lehet amúgy: visszaerősödhet a Fidesz, kiemelkedhet egy egyértelmű váltópárt, kialakulhat egy háromosztatú szituáció – szóval érdekes lesz.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »