Török belügyminiszter: A hatóságok evakuálták Karkamis város és hat környező falu lakosságát

Török belügyminiszter: A hatóságok evakuálták Karkamis város és hat környező falu lakosságát

A török hatóságok biztonsági célból ideiglenesen kitelepítették a szíriai határ mentén fekvő Karkamis város és hat környező falu lakosságát, mielőtt szerda hajnalban tüzérségi és légi támadás indult volna az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen az észak-szíriai Dzserablúsz körzetében – jelentette be kedden Efkan Ala belügyminiszter Ankarában az Anadolu török állami hírügynökségnek adott interjúban.

A hadművelet az Eufráteszi Pajzs (Firat Kalkani) elnevezést kapta.

Ala hangsúlyozta: Törökország nem nézi tétlenül, hogy terrorszervezetek veszélyeztetik a területét. Kedden 9, Dzserablúszból indított aknagránát csapódott Karkamisba, az egyik az önkormányzat épületének kertjébe zuhant.

Tüzérséggel és légicsapásokkal is támadja Dzserablúsz körzetét a török hadsereg

Intenzív tüzérségi támadással sújtja szerda hajnal óta a török hadsereg az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez tartozó célpontokat az észak-szíriai Dzserablúsz környékén, és Ankara bekapcsolódott a Washington irányítása alatt álló nemzetközi koalíció indította légicsapásokba is, de a szárazföldi művelet még nem kezdődött meg – derül ki török katonai források közléseiből.

A tájékoztatás szerint reggelig több száz tüzérségi lövedékkel összesen 63 objektumot vettek célba.

A művelet célja, hogy garantálják a török-szíriai határ biztonságát, hozzájáruljanak Szíria területi egységének megőrzéséhez, és támogassák az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépést.

A tüzérségi és légi támadással azt is igyekeznek elérni, hogy átjáró nyíljon egy földi művelethez.

Török különleges egységek hadműveletet kezdtek Szíria északi részén, hogy elűzzék az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetének fegyvereseit a török-szíriai határ térségéből – jelentette szerdán hajnalban az Anadolu állami hírügynökség.

A török offenzíva az Egyesült Államok vezette katonai koalíció harci gépeinek támogatásával zajlik.

Az Anadolu közlése szerint a török hadsereg hajnali egy órakor tüzérségi tűz alá vette a határ mentén a szíriai Dzserablúsz városát.

Törökország a határtérség dzsihadistáktól való “teljes megtisztítását” helyezte kilátásba hétfőn, miután egy feltételezhetően az Iszlám Államhoz köthető öngyilkos merénylő 54 embert, köztük 22 gyermeket ölt meg egy kurd esküvőn a délkelet-törökországi Gaziantep városában.

A török tüzérség már hétfőn és kedden is csapásokat mért a térségben az IÁ és a Demokratikus Unió Pártja (PYD) nevű legjelentősebb szíriai kurd milícia szíriai állásaira Dzserablúszban, illetve Membidzs városa körül. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »