"Török bazár" hangulatát idézte a brüsszeli csúcs

A görög sajtó szerint „török bazár” hangulatát idézte az előző nap Brüsszelben lezajlott EU-török csúcstalálkozó, amelyen elvi megállapodás született az Európai Unió és Törökország között a migrációs válság kezeléséről körvonalazódó egyezmény főbb vonalairól.

A tervezet értelmében Ankara további pénzügyi támogatást kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását kéri, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben. A törökök ezért cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét.

A Kathimerini című konzervatív görög lap szerint a brüsszeli csúcs a „török bazárok” hangulatát idézte: Ankara alkudozott és több pénzt követelt. A Ta Nea című centrista görög újság úgy vélte, Törökország „lehetőleg mindent el akart érni” a találkozón.

„A migrációs krimi folytatódik” – írta címoldalán az Ethnosz című görög bulvárlap. Az újság kifejtette, Németország és Görögország megegyezett, Törökország alkuszt játszott és a „szélsőségesek” (a visegrádi négyek) éltek a vétójukkal.

Az Efimerída ton Syntaktón című baloldali görög lap „Törökország felháborító követelései és Orbán provokatív vétója” című írást közölt kedden. A Makedonia című, Thesszalonikiban megjelenő újság közben arról számolt be, hogy a görög-macedón határ közelében fekvő Idomeninél kialakult, hevenyészett sátortábor „a legszörnyűbb félelmeket is felülmúlta”. A görög városnál jelenleg 12-13 ezren várakoznak arra, hogy a határ esetleges megnyitása esetén továbbutazhassanak Nyugat-Európába.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »