Török áfium: direkt a munkára legalkalmatlanabb és a súlyos beteg migránsokat küldik tovább az EU-ba

Török áfium: direkt a munkára legalkalmatlanabb és a súlyos beteg migránsokat küldik tovább az EU-ba

Az Európai Unió több tagállamát is feldühítette Törökország azzal, hogy a menekültáradat megállítását célzó, március 18-án megkötött EU–török megegyezés jegyében nem a jól képzett szíriai állampolgárokat, hanem a nagyon alacsony képesítésűeket vagy a súlyos betegeket küldi az EU területére – írta szombaton brüsszeli és német kormányzati forrásokra hivatkozva a Der Spiegel című német lap. Mintha nem lenne elég probléma, hogy egyre több háború nem sújtotta országból is özönlenek a képzettség nélküli vadak.

Az EU–török alku értelmében a görög szigetekre március 20. óta érkezett illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, ezért cserében az európai uniós tagországok pedig – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

A Der Spiegel szerint Ankara és Brüsszel jelenleg a megegyezés további lényeges részén vitatkozik: az EU-ba érkező menekültek kiválasztásán.

Az EU belügyminisztereinek pénteki találkozóján Jean Asselborn luxemburgi tárcavezető megjegyezte, Törökország megtagadja a diplomásoktól a kiutazási engedély kiállítását.

A német lap úgy tudja, Törökország már hivatalosan is értesítette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) arról, hogy szíriai diplomások nem utazhatnak ki az országból az EU–török egyezmény keretében.

Rendszerint a főbiztosság dönt arról, hogy ki vehet részt áttelepítési programban, a kontinens érdekeire fittyet hányó EU–török alku értelmében azonban Ankara külön jogosítványokat kapott, így első körben a török hatóságok válogathatják ki, hogy ki utazhat tovább Európába. Nem hivatalos csatornákon keresztül a UNHCR munkatársai arról tájékoztatták a Spiegelt, hogy ebben a rendszerben ők gyakorlatilag csak lepecsételik a török hatóságok által kiválasztott személyeket tartalmazó listákat.

(MTI nyomán)

A "holnapután szakembereinek" 80 százaléka nem rendelkezik Németországban elfogadott képzettséggel

Az EU-s miniszterek vészféket ígérnek arra az esetre, ha hirtelen túl sok vízummentes török lebzselne körülöttünk

Indulhat az öncsonkítás – megállapodott az EU és Törökország a betelepítendők kiválasztási eljárásáról

Csak a hülye nem látta előre: a jövevények 3/4-e segélyből élősködik – az öngyilkos németek havonta ezer eurót adnak nekik

Már a német nagyvállalati vezetők is sokallják az afgán orvosokat, szír informatikusokat és eritreai mérnököket


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »