Törőcsik Mari ösztöndíjasai

Törőcsik Mari ösztöndíjasai

Józsa Bettina és Vizi Dávid, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói vehették át a Törőcsik Mari-ösztöndíjat. Egy tanéven át havi 100 ezer forintos támogatást kapnak.

Magyarországon közmegegyezés van a tehetségek támogatásában – fogalmazott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki Törőcsik Mari színművésszel közösen fiatal színésznövendékeknek adta át a Törőcsik Mari-ösztöndíjat kedden Budapesten. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a magyar tehetségprogramokba már 350 ezer fiatalt vontak be, és tavaly 333 ezren döntöttek úgy, hogy személyi jövedelemadójuk egy százalékát a Nemzeti Tehetség Programra ajánlják fel.

A Törőcsik Mari-ösztöndíjról szólva Balog Zoltán felidézte, hogy az ösztöndíj megalapítását tavaly novemberben, Törőcsik Mari 80. születésnapján jelentették be. Az ösztöndíj alapítása egy élő legendához köthető – fogalmazott, hozzátéve: Törőcsik Marira érdemes figyelni, tanulni lehet minden rezdüléséből. Az ösztöndíj kifejezheti életének lényegét, ami nem más, mint adni. Adni a közösségnek, a barátoknak, a nézőknek, adni mindazoknak, akik szeretettel fogadják művészetét – hangsúlyozta a miniszter.

Törőcsik Mari azt mondta: megszokta, hogy szeretik, Isten a tenyerén hordta, mert ehhez a pályához hihetetlen szerencse kell, és csodálatos mesterektől tanulhatott, de ezúttal egészen különleges elismerésben van része. A 80. születésnapján Balog Zoltán miniszter fejet hajtott a múltja előtt, és nem „kitűzött” neki egy kitüntetést, hanem kitalálta, hogy az ő nevét viselje egy ösztöndíj, amelyet a minisztérium ad – tette hozzá Törőcsik Mari az MTI-nek. „Ennél nagyobb ajándékot nem kaphattam, ennél nagyobb bókot nem kaphattam, ennél nagyobb kitüntetést nem kaphattam” – fogalmazott a színésznő.

A pályázat útján elnyerhető Törőcsik Mari-ösztöndíj célja a színművész szakon tanulmányokat folytató hallgatók szakmai munkájának, művészeti tevékenységének ösztönzése. A mostani kiírásra 13 pályázat érkezett, amelyek közül a Törőcsik Mari által felkért háromtagú bizottság választotta ki a nyertes hallgatókat. A program szeptemberben folytatódik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »