Torlódhatnak a számlák a szocialista fellegvárban

A fideszes vezetésű Debrecennel gördülékenyebben ment a bérszámlázási megállapodás az állami hulladékkezelő holdingnak, mint a szocialista vezetésű Szegeddel. A csúszás miatt a csongrádi megyeszékhelyen torlódhatnak a számlák, a lakosok októberben és novemberben is fizethetik a szemétszállítási díj elmaradását. Gödöllő térségében a több mint száz települést ellátó Zöld Híd Régió Kft. nem vállal bérszámlázást, így ott a lakosság további heteket-hónapokat várhat arra, hogy csekket kapjon.

2016. április elsejétől már nem a közszolgáltatók, hanem a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. jogosult arra, hogy a szemétszállítási számlákat kibocsássa. A holding számlázó rendszere azonban még mindig nem készült el, így a társaság bérszámlázási megállapodást kötött a szolgáltatókkal.

A kormánypárti vezetésű Debrecenben ez viszonylag gyorsan ment. „A nyár közepén a DHK együttműködési megállapodást kötött az NHKV Zrt.-vel arra vonatkozóan, hogy az NHKV nevében fogja kiállítani mind a lakossági, mind a vállalkozói számlákat. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy egy teljesen új számlázási rendszert kellett a nulláról felépítenünk, nemcsak nekünk, hanem a többi közszolgáltatónak is annak érdekében, hogy megfeleljünk a jogszabályi előírásoknak” – árulta el Domokos Csilla, a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. szóvivője.

Emiatt a második negyedéves lakossági számlákat másfél hónapos csúszással postázták ki. A lakosok nem panaszkodnak, hiszen a kukákat ezalatt is ürítették. „Semmi baj nincs. Mindig jó időben jöttek, mindig elvitték szemetet. Olyan nem volt, hogy itt maradt volna másnapra, vagy egy hét múlva jöttek volna” – nyilatkozta egy debreceni lakos.

A szocialista vezetésű Szegeden nagyobb a csúszás. A helyi szolgáltatóval csak szeptember elején kötötték meg a bérszámlázási megállapodást, így ott két hét múlva kapják meg az áprilisi és a májusi számlát a fogyasztók. „Most már csak olyan számlát lehet kibocsátani, amely a koordináló szervezetnek a nevére szól, és az ő bankszámlaszámát kell tartalmaznia, ezért a számlázási rendszerünket át kell programozni. Ez egy-két hét, várhatóan októberben tudjuk kiküldeni az első két számlát április és május hónapról. Ez biztos majd sokakat fel fog kavarni, tekintettel arra, hogy egy hónap múlva megint két hónapi számlát vagyunk kénytelenek kiküldeni, mert valahogy be kell hozni a lemaradást” – nyilatkozta Szentgyörgyi Pál szocialista alpolgármester.

A több mint száz települést ellátó, önkormányzati tulajdonú Zöld Híd Régió Kft. viszont nem vállal bérszámlázást. Gödöllő polgármestere szerint ilyen megállapodásról nem szól a hulladékkezelés átalakításáról szóló jogszabály, vagyis törvénysértő lehet. A várost és környékét ellátó cég ezért megvárja, amíg az állami holding beüzemeli saját számlázási rendszerét. „Nem tudunk mást tenni, mint azt, hogy várunk arra, a lakossággal együtt, hogy a számlázás megtörténjen, és akkor a lakosság nyilván befizeti. Ezt a helyzetet nem mi idéztük elő, hanem a jogszabály adott olyan feladatokat és határidőket, amelyeket nem sikerült egyelőre teljesíteni” – emelte ki Gémesi György.

A holding azt ígéri, hogy lesz lehetőség részletfizetésre. A bérszámlázást január 1-jéig végzik a helyi szolgáltatók. A számlázási rendszert egyébként 550 millió forintért az Antenna Hungária egy magáncéggel együttműködve alakítja ki. A műsorszóró egy olyan adatfeldolgozásra szakosodott kft.-vel társult, amelynek tulajdonosai Garancsi Istvánnak, a miniszterelnök egyik barátjának az üzlettársai.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »