Törés

Törés

A 2020-as választások óta eltelt idő nagyrészt a koronavírus járványról és annak kezeléséről szólt. Az új kormány, vezesse azt Heger vagy Matovič, beiktatása kezdetétől harcol ezzel a nagyon is látható ellenséggel, hol több, hol kevesebb sikerrel.

Míg a járvány első hullámát kétségtelenül jól kezelte a Matovič-kormány, a második hullám előtt már látszott a rés a pajzson, amit azóta sem sikerült betömni. 2020 tavaszán a kormány, a miniszterelnökkel az élen, határozott és ami még fontosabb, következetes döntéseket hozott, ami a világ járványkezelési elitjébe repítette Szlovákiát. Bár rettenetesen hosszú sajtótájékoztatókon, de rendszeresen és egyértelműen kommunikálták a rendelkezéseket, világosan elmondták azt is, milyen ütemben és milyen feltételek mellett lazítanak az előírásokon.

De ami ennél is fontosabb, be is tartották azt, amit kihirdettek.

Míg a második hullám előtt már a rendelkezésükre állt az ún. Covid-automata, mégis sokkal nagyobb káosz alakult ki, s tart azóta is. Bíztunk abban, hogy a második hullám alatt elkövetett hibák már nem fognak visszaköszöni, ennek viszont épp az ellenkezője igaz. Sőt, hozzáadódott még az oltottak, illetve oltatlanok megkülönböztetéséből adódó plusz nyűg, amivel meg kell birkózni.

Hírdetés

A kormány tagjai rendszeresen kommunikálják a polgárok felé a javaslataikat, anélkül, hogy azoknak a koalícióban széleskörű támogatottsága lenne, így az elfogadott rendelkezések a végén szinte már köszönőviszonyban sincsenek azokkal, amiket előzetesen kommunikáltak a médiában. Teljesen normálisnak számít, hogy ami egyik nap még szentírás volt, kis túlzással másnap már feledésbe is merül.

Így pedig nem lehet egy járványt kezelni, kormányozni pedig végképp nem.

Ehhez jön még az is, hogy másfél évvel a járvány kitörése után az emberek belefáradtak abba, hogy rendszeres időközönként gyakorlatilag bezárva kell élniük, minimálisra csökkentve a szociális interakciókat. Ebből adódóan nem is tartják be a járványügyi előírásokat, amik újabb szigorításokhoz vezetnek.

Bárki, aki rendelkezik egy kis józan ésszel, beláthatja, hogy ez egy ördögi kör, amiből sosem lesz kiút, hacsak valami nem változik.

 Márpedig a vírus nem fog eltűnni egyik napról a másikra, az ember pedig továbbra is társas lény marad, aki szeretne moziba, étterembe, kirándulni menni. Ebből az ördögi körből egyetlen menekülő út van a szakemberek szerint, az pedig az oltás. Mondhatjuk, hogy ez üzleti fogás, mondhatjuk, hogy a kormány ránk akarja kényszeríteni, de az alapvető tényeken ez mit sem változtat. Persze, üzlet, hiszen a gyógyszergyártók is pénzből élnek, a kormány is vissza akar térni a régi kerékvágásba, de attól még a vakcina csökkenti a tünetek erejét és beoltottként kisebb az esélye, hogy kórházban, ne adj Isten, egy hűtőkamrában végezzük. Ne a kormány vagy a parlamenti képviselők miatt tartsuk be az előírt rendelkezéseket, hanem elsősorban magunk, a családunk, a barátaink, a kollégáink, az ismerőseink miatt, és ha tehetjük, oltakozzunk!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »