Torda: Leleplezték dr. Berényi János emléktábláját a szülőházán

Torda: Leleplezték dr. Berényi János emléktábláját a szülőházán

Dr. Berényi János növénygenetika-kutató, növénynemesítő, egyetemi tanár tisztelői, barátai, falubelijei ma összegyűltek a tordai temetőben, hogy emlékezzenek rá születésének napján, ugyanis ma lenne 62 éves. A neves szakember örök nyugvóhelyénél Lázár György, a Tordaiak Klubjának elnöke mondott beszédet, majd a jelenlevők elhelyezték a kegyelet virágait.

Az emlékezés dr. Berényi János szülőházánál folytatódott, ahol közreműködött a helybeli ifjúsági kórus, valamint szavalattal Csíkos Dániel. A szervezők nevében Lázár György tartott beszédet, aki hangsúlyozta, hogy szerényen, de ezzel az ünnepi megmozdulással kívánnak méltó emléket állítani Torda egyik legnagyobb szülöttének, a barátnak, a klubtársnak. Megköszönte a hathatós segítségét a Berényi családnak, továbbá a Magyar Nemzeti Tanácsnak is megköszönte az anyagi támogatást és a szakmai tanácsadást is.

Az egybegyűlteket Dobai János, a helyi közösség elnöke is köszöntötte, majd emlékező beszédet mondott Hajnal Jenő, az MNT elnöke, aki példaképnek tartotta a tavaly májusban elhunyt, neves tordai születésű szakembert.

„Életünk eseményei, történései, nem múlnak el nyomtalanul felettünk. Ő olyan ismeretek tudója volt, amely a világ ellentmondásos összetettségét, polifóniáját nemcsak felismerte, látta és értette, hanem annak egyetemességét és képi jellegét is képes volt kifejezni. Teljességre törekvése a leltározó számbavételt jelentette: a dolgoknak a megismerését az atomoktól, a sejtektől, a génektől a világmindenségig. A szabad szemmel nem látható legkisebbtől a távcsövekkel sem belátható más csillagrendszerekig terjedt a figyelme, egybeölelve az élő és élettelen természetet: a követ, a növényt, az állatot, az embert, minden mozgásukat és mozdulatlanságukat. Ez a számbavétel képi jellegű volt, a képek sorozata pedig látomássá alakult, s ennek a látomásnak gyakran van mítoszi vonatkozása is. Ezért szerettük Őt beszéd, előadás, mulatozás, nótázás, interjú, tudományos előadás tartása közben hallgatni, csodálni” – mondta a többi között emlékezőjében az MNT elnöke, majd azzal zárta gondolatait, hogy dr. Berényi Jćnos „egyszerre volt társas lény, családját, barátait, falubelijeit imádó közösségi ember, ugyanakkor magányos hős is, akinek nincsenek társai, s ez nemcsak az ősi mítoszok hőseivel rokonította, hanem a modern ember, a tudós, a kutató magányra ítéltségével is. Igaz, csak így juthatott el a mindenség kapujába. Ezt a csodálatra méltó kettősséget hirdesse a jövőben ez a ma felavatásra kerülő emléktábla mindenkinek, aki e tájra vetődik.”

Az emléktáblát Hajnal Jenő és Lázár György leplezte le, majd Tapolcsányi Emánuel atya, tordai plébános megszentelte. Az ünnepi műsor után a jelenlevők megtekinthették dr. Berényi János szülőházának három helyiségében helyet kapott néhány kollekcióját, például a világ minden tájáról begyűjtött, 134 darab söprűből álló gyűjteményét, továbbá itt látható a tudósember tökgyűjteménye is.

Kónya-Kovács Otília


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »