Topolyára is megérkezett a szerbiai szülészeteknek szánt korszerű hallásvizsgáló

Topolyára is megérkezett a szerbiai szülészeteknek szánt korszerű hallásvizsgáló

A topolyai egészségház szülészeti osztálya egy új, korszerű hallásvizsgáló készülékkel gazdagodott. A mintegy 450 ezer dináros készülékkel gyorsan, egyszerűen és fájdalommentesen tudják diagnosztizálni a pár napos csecsemők esetében az esetleges halláskárosodást.

A Blic Fondacija alapítvány és az Radio Televizija Srbije (RTS) médiaház az év elején indította el közös akcióját, melynek keretében minden szerbiai szülészet kap egy olyan hallásvizsgáló készüléket, melynek segítségével már néhány napos korban ki lehet szűrni azokat a babákat, akik valamilyen halláskárosodással születtek. Az akció keretében a topolyai egészségház szülészeti osztályán az RTS képviseletében Irina Ivić, a Blic Fondacija képviseletében pedig Velimir Perović adta át a készüléket dr. Varga Líviának, a gyermekgyógyászati részleg vezetőjének. Jelen volt dr. Muhareb Sela, a szülészet osztályvezető főorvosa és dr. Agyánszki János, az egészségház igazgatója. Perović elmondta, hogy az akció kezdeményezőjének a figyelmét a niši dr. Dušan Milisavljević professzor hívta fel arra, hogy Szerbiában a működő 56 szülészet közül csak négy rendelkezik ilyen korszerű hallásvizsgáló készülékkel. Azóta viszont már a topolyai a harmincharmadik olyan intézmény, ahol az akciónak köszönhetően használatba vehetik az eszközt. Az elkövetkező 30 napon belül valamennyi szerbiai szülészet kap majd ilyen készüléket. A topolyai szülészeten a június 22-én született kis Magdalena hallását vizsgálták meg elsőként ezzel a gyors, egyszerű és fájdalommentes módszerrel és megállapították, hogy nincs gond a hallásával.

Az újszülöttek esetleges halláskárosodása esetén – a szakemberek egybehangzó véleménye szerint – különösen fontos az időben felismert probléma, és felállított pontos diagnózis, mivel az első hat hónap kritikus a beszédfejlődés, beszédértés szempontjából. Dr. Varga Lívia szerint az esetek nagy százalékában genetikai rendellenességek okoznak halláskárosodást. Ezen kívül szerzett károsodást válthatnak ki a méhen belüli fertőzések, bizonyos, terhesség alatt szedett gyógyszerek, a koraszülés, vagy akár az arc vagy fül fizikai rendellenessége. A nemzetközi felmérések szerint ezer csecsemőből 2-3 gyereket érint a halláskárosodás. A halláskárosodás korai felismerése nagyon fontos, mert a túl későn diagnosztizált halláscsökkenés hosszú távon olyan nehézségekhez vezet, mint a szociális elszigeteltség, önbizalomhiány, csökkenő tanulmányi teljesítmény, de súlyos lelki problémák is kialakulhatnak. A korán felismert halláskárosodás gyógyítására vagy kezelésére, illetve korrigálására ma már korszerű módszereket alkalmaznak az arra szakosodott intézményekben.

Tóth Péter


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »