Topolyán a VMSZ-VMDP jelöltlistáját támogatták legtöbben

Topolyán a VMSZ-VMDP jelöltlistáját támogatták  legtöbben

A nem hivatalos választási eredmények szerint Topolyán a VMSZ-VMDP koalíció szerepelt a legjobban és a 41 képviselői helyből 15-öt szerez majd meg. A haladók 13, a Civil polgári csoport 5, a szocialisták, valamint az LSV-SDS koalíciója pedig 3-3 helyet szerzett. Az MM-VMDK csoportosulásnak a jelek szerint két képviselői helyet sikerült megszerezni.

A topolyai választópolgárok nyolc lista közül választhattak az önkormányzati választásokon. Az elődleges eredmények szerint a szavazati joggal rendelkezők 45,76 százaléka járult az urnák elé az önkormányzati választáson. Az 1-es szám alatt szerepelt a Vajdasági Magyar Szövetség – Vajdasági Magyar Demokrata Párt – Pásztor István jelöltlista, a listavezető Kislinder Gábor, jelenlegi polgármester. Őket 4693-an támogatták. A 2-es szám alatt az Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik jelöltlista szerepel, Nemanja Simović a listavezetővel, ez a lista 3694 szavazatot kapott. Jovan Jeremić volt a listavezetője a 3-as szám alatt szereplő Ivica Dačić – Szerb Szocialista Párt , Egységes Szerbia – Dragan Marković Palma jelöltlistának, 975 szvazatot kaptak. A 4-es sorszám alatt a Demokrata Párt jelöltlistája szerepel, a listavezető Tatjana Dudaš, rájuk 472-en szavaztak. Az 5-ös számú volt a Civil – Polgárok Csoportja jelöltlista, Dušan Uzelac nevével szerepel a lista első helyén, 1313 szavazatot kapott ez az opció. A 6-os szám alatt a Vajdasági Szociáldemokrata Liga – Čanak Nenad – Szociáldemokrata Párt – Tadić Boris jelöltlista szerepelt, Vékony Károly listavezetővel és 950 szavazatot kapott. A 7-es a Szerb Radikális Párt – Szerb Demokrata Párt – Dveri jelöltlista volt, Pavle Lužajić neve szerepelt a listán az egyes sorszám mellett és 472-en voksoltak rá. A 8-as szám alatt pedig a Magyar mozgalom – a községünkért – VMDK jelöltlista szerepelt, a listavezető Sörfőző Andor volt és 1017 polgár szavazott nekik bizalmat a helyhatósági listán.

A nyilvántartásban 30.121 választópolgár neve szerepel, akik összesen 49 szavazóhelyen adhatták le voksaikat. A topolyai községben az előző önkormányzati választások alkalmával, 2012-ben még összesen 31 072 bejegyzett választópolgár szavazhatott. Akkor 17 987 személy, a választópolgárok, 57,89 százaléka élt alkotmányos jogával. A helyhatósági választási listán a 12 párt és csoportosulás versengett a 41 képviselői helyért, közülük végül hét listát juttattak mandátumhoz a választók. A Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István jelöltlistának 16, a Demokrata Párt – A jobb életért Topolyán a dr. Tóth Ferenc listának 7, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga – Nenad Čanak listának 5, az Indítsuk meg Topolyát – Tomislav Nikolić csoportosulásnak 4, míg az Szerbiai Szocialista Párt mellett az Egységes Szerbia és a nyugdíjaspárt alkotta koalíciónak, a dr. Hadzsy János Polgárok Csoportja listának, és az Egyesült Nyugdíjasok és a Szociális Igazság – Milan Ćatić csoportosulásnak három-három képviselője jutott be a községi képviselő-testületbe. Később azonban a képviselők közül többen is frakciót, esetenként pártot is váltottak, így az összetétel sokszor változott.

Tóth Péter


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »