Topolya: Megoldódik a távfűtés kérdése?

Topolya: Megoldódik a távfűtés kérdése?

A topolyai községi képviselő-testület a Komgrad Közvállalatok bízta meg a város központjában lévő több száz lakást érintő távfűtő rendszerek működtetésével. A napirendi pontok közül ez a téma váltotta ki a legtöbb vitát. Az ülésen beszámoltak a fél éves költségvetési jelentésről is.

Több mint félszáz napirendi pontot irányoztak elő a topolyai községi képviselő-testület sorrendben negyedik ülésére. Ezek túlnyomó többsége a községi alapítású közvállalatok és intézmények igazgatóbizottságaiba történő felmentések és kinevezések voltak. Komolyabb vita ezek körül nem is alakult ki, viszont a távhőszolgáltatással kapcsolatos napirendi pont tárgyalásakor a hatalmi és az ellenzéki képviselők közül egyaránt többen is hozzászóltak. Végül azonban az eredeti javaslatot fogadták el, miszerint a város központjában található több száz tömblakás távhővel történő ellátásával a Komgrad Közvállalatot bízzák meg.

A felvetett kérdésekre válaszolva Kislinder Gábor polgármester elmondta, ideiglenes megoldást kellett találni a fűtési idény kezdete előtt, de dolgoznak a hosszútávú megoldáson is. A korábbi években is problémák merültek fel ezeknek a lakásoknak a fűtését illetően. A rendszer és a kazánházak ugyanis a lakóközösség tulajdonát képezi, de a lakástulajdonosok közül sokat már korábban átálltak az elektromos árammal vagy gázzal történő fűtésre, a vezetékek viszont ezeken a lakásokon is keresztülhaladnak. Tavaly végül egy batočinai cég, 2014-ben pedig a Szabadkai Távfűtő Művek fűtöttek.

Az ülés napirendjén szerepelt a községi költségvetés félévi megvalósulásról szóló jelentés is. Fekete Ildikó, az önkormányzat pénzügyi osztályvezetője elmondta, hogy a büdzsé egész évi kerete 1 milliárd 257 millió dinárban lett meghatározva. Ebből 421 millió dinár folyt be az év első felében. Ha ezt összehasonlítjuk az előző év 6 hónapjával, nominális értékben 30 millió dinárral nagyobb ez az összeg, illetve 7,6 százalékkal több, mint tavaly.

A képviselők döntést hoztak arról is, hogy a község területén jogtalanul használt állami földekről betakarítják a termést. Más önkormányzatokhoz hasonlóan a topolyai képviselő-testület is így döntött, korábban Pancsován, Versecen, Inđiján és Bácspalánkán is hasonló döntés született a jogtalanul használt földekkel kapcsolatban.

Tóth Péter


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »