Topolya: Az Expón elnyerhető a Helyi Termék védjegy

Topolya: Az Expón elnyerhető a Helyi Termék védjegy

Szeptember 9-e és 11-e között rendezik meg az Expo 2016 Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítást és Vásárt Topolyán. Az ünnepélyes megnyitóra pénteken 12 órakor kerül majd sor, a kiállítás kapui a látogatók előtt azonban már 9 órától nyitva lesznek. A helyi termékek kiállítói megkaphatják a Helyi Termék védjegy használatára feljogosító okiratot is.

Topolyán, az Expo 2016 – Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítás és Vásár keretében megszervezik meg a helyi termékek kiállítását is. A Magyar Nemzeti Kereskedőház támogatásával különféle helyi jellegű kézműves termékek kerülnek majd bemutatására. Az élelmiszerek, mint a méz és a belőle készült termékek, szörpök, lekvárok, savanyúság, borok és pálinkák, tejből készül termékek, fűszerpaprika, valamint a különféle húsok, húskészítmények mellett helyi jellegzetességekkel bíró kézimunkák, hímzések, horgolások, üvegből, fából, papírból, bőrből, fémből vagy szövetből készült termékek készítőinek jelentkezését is várják. A termelők egy elismervényt kaphatnak, ami a későbbiekben feljogosítja őket a Vajdasági Brand védjegy és a Vajdasági Helyi Termék marketingvédjegy használatára.

Ments András, a Vajdasági Termeltetési Beszerzési Értékesítési Társaság (VaTeBeT) elnöke elmondta, hogy megvalósult a Helyi Termék védjegy elnyerésének a lehetősége, a jövőben pedig helyi termék boltok megnyitását tervezik. A VaTeBet alapító tulajdonosai között van a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASz), melynek 59 tagszervezete van, mintegy 3000 magánszemélyt tömörítve. Az ilyen jellegű építkezés egy fontos kiindulási pont, amivel azt szeretnék elérni, hogy mire Szerbiában elfogadják a helyi termékek előállítására és forgalmazására vonatkozó rendeletet, addigra legyenek kiépített értékesítési pontok is. A termelők jelentkezhetnek akkor is, ha termékeik még nincsenek hivatalosan engedélyeztetve, ugyanis abban is segíteni tudnak, hogy az engedélyeztetés mielőbb megtörténjen. Ments András elmondta még, hogy egy ilyen nyilvántartásba vételi rendszeren keresztül szeretnék feltérképezni és összegyűjteni a helyi értékeket, egyben azonban termelőknek is lehetőséget nyújtani, hogy újabb értékesítési csatornákat érhessenek el. A VaTeBeT elnöke elmondta még, hogy a vajdasági gazdák számára jó piaci esélyekkel kecsegtető új lehetőséget jelent a védjegy megszerzése. A cél az olyan kiváló minőségű helyi jellegű termékek előállítása, amelyek először a Helyi Termék minősítést, később az Áldomás márkanevet is megkaphatják, ami egy még magasabb szintet igazoló védjegyokirat. A topolyai Expo – 2016 keretében a helyi termékeiket kiállítók szeptember 10-én ünnepélyes keretek között vehetik majd át egy konferenciát követően a védjegy használatára feljogosító dokumentumot. A védjegyokiratok az adott település logójával készülnek.

Jelentkezés és bővebb tájékoztatás a 062 800 6528 mobilszámon, vagy a vatebet@gmail.com e-mail címen. Szombaton, szeptember 10-én 9 óra 30 perckor kezdődik az Expón az a szakmai konferencia, amelynek keretében a Vajdasági Brand, valamint a Helyi Védjegyes Termékek forgalmazásáról lesz szó, melyen jelen lesz Juhász Attila államtitkár is, aki részt vesz a helyi termék rendelet kidolgozásának folyamatában is. A rendezvényre a Kárpát-medencei gazdaszervezetek képviselői is meghívást kaptak, ismertetik majd a helyi termékek forgalmazásával kapcsolatos saját tapasztalataikat. Az Expóra a belépés díjtalan.

Tóth Péter


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »