Tönkretették a termést a nyulak

Tönkretették a termést a nyulak

Száz hektárnál is nagyobb területen tették tönkre a vadnyulak a napraforgó- és kukoricatermést az Arad megyei Pécska városa és a hozzá tartozó Tornya környékén – közölte a Mediafax hírügynökség.

nyuszil_b

A helyi mezőgazdasági termelők arról számoltak be, hogy a kártevők miatt már egyszer újra kellett ültetniük a napraforgót, de azt is tönkretették. A kár több tízezer euró. Miodrag Stanoiov, Pécska alpolgármestere rámutatott: a környéken rendkívüli mértékben elszaporodtak a mezei állatok, az állomány 50 százalékkal nőtt. Ebben az időszakban tilos a vadászat, így az önkormányzat azt szeretné, ha ősszel és télen emelnék a kilövési kvótát.

Tavaly 180 vadnyúl kilövését engedélyezték, az elöljáró szerint pedig ezt legalább 150-nel kellene gyarapítani, hogy az állatok ne jelentsenek problémát, erre viszont a mezőgazdasági minisztériumnak is rá kell bólintania. A termésnek az időjárás sem kedvezett, a csapadékhiány jókora kiesést okoz. A gazdák eközben attól tartanak, ősszel új gondokkal is szembe kell nézniük, ugyanis a hörcsögök is elszaporodtak.

„Egyetlen rágcsáló több mint 100 kilogramm gabonát tud felhalmozni, ráadásul a hörcsög védett állatfaj” – magyarázta az alpolgármester. A helyiek felpanaszolták, hogy a törvényben nem szerepel, hogy ki fizet kártérítést, amennyiben védett állatfaj teszi tönkre a termést.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »