Tömegsírt találtak Palmürában – megkínozták, lefejezték az áldozatokat

Az Iszlám Állam (ISIS) áldozatainak tömegsírját fedezték fel szíriai kormánycsapatok a dzsihadistáktól márciusban visszafoglalt Palmürában – közölte csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

Magyar Menedék - Ősmagyar

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező szervezet szerint legalább 65 holttestet találtak a város katonai repülőterének közelében, a halottak szíriai katonák és velük szövetséges harcosok, akiket az ISIS ölt meg.
Az iszlamisták 2015 májusában vették be Palmürát, s ókori városnegyedében jelentős pusztítást végeztek a tíz hónap alatt, amíg a várost ellenőrzésük alatt tudták.

A közép-szíriai várost március végén sikerült a damaszkuszi rezsimnek orosz légi támogatással visszafoglalnia.

Az OSDH szerint a dzsihadisták uralma alatt legalább 280 emberrel végeztek Palmürában. Az IÁ-fegyveresek által nyilvánosan kivégzett áldozatok közé tartozott a romváros főrégésze, a 83 éves Háled el-Aszaad is, aki több mint 40 éven át vezette a Palmüra feltárását és fenntartását célzó munkálatokat.

Már röviddel a város visszavételét követően felfedeztek egy 40 holttestet rejtő tömegsírt, az áldozatok között számos nő és gyerek is volt a SANA állami hírügynökség szerint. Némelyiküket lefejezték, más holttestek pedig kínzások nyomait viselik.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »