Tömegsír az újpesti piac mellett?

Az újpesti piac felújítása, átépítése közben valószínűsíthetően emberi maradványokra, egy világháborús tömegsírra bukkantak az építőmunkások. Az építkezést jelentős mértékben nem akadályozza a sír feltárása – mondta Péhl Gábor, a Újpesti Piac és Vásárcsarnok Kft. ügyvezető igazgatója. „Az új vásárcsarnok építési munkái során találták meg a csontokat a Szent István téren, az önkormányzat épülete mellett, mintegy 1,8 méter mélységben, 10 méter hosszú szakaszon” – mondta Péhl Gábor, a Újpesti Piac és Vásárcsarnok Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: nem zárható ki, de nem is valószínűsíthető, hogy régészeti leletekről van szó.

„2013-ban megtörtént a terület régészeti felmérése, amelynek eredménye szerint nem valószínű, hogy a területen régészeti érték található” – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.  Mint mondta, a feltárás során a csontok mellett ruhamaradványok és katonai kulacsok is előkerültek, és mivel a környéken nem volt temető, ezért feltételezhető az is, hogy tömegsírról van szó.

„A maradványok feltárása az építkezés egyik mellékterületét érinti, önmagában az építkezést nem akadályozza, de a közműfejlesztést egy-pár napig hátráltatni fogja. Sok minden múlik azon, hogy mit talál a rendőrség és a katonaság illetékes szakembere, ettől függően léteznek különböző eljárásrendek, amelyeket követni kell majd” – fogalmazott Péhl Gábor, a Újpesti Piac és Vásárcsarnok Kft. ügyvezető igazgatója.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »