Tömeges mérgezést okozott a testápoló, 58 halott

Tömeges mérgezést okozott a testápoló, 58 halott

Már 58-an haltak meg alkoholmérgezésben az oroszországi Irkutszkban. Az áldozatok száma várhatóan nőni fog. A mérgezést egy illegálisan gyártott testápoló okozta, melyet szesztartalma miatt isznak a helyiek. Oroszországban a lakosság 10 százaléka fogyaszt rendszeresen olcsó alkoholpótlókat.

Bojarisnyik, magyarul galagonya. Ez a testápoló okozott tömeges mérgezést Szibériában, ahol a helyiek olcsó alkoholpótlóként fogyasztják a 93 százalékban szeszalapú kozmetikai szert. Vesztükre azonban már ezt is hamisítják: bár a címkéje szerint etilalkoholt tartalmaz, az illegális gyártás során valójában metilalkoholt és fagyállót kevertek bele. Ez így méreg, amely kis adagban vakságot okoz, nagy dózisban pedig végzetes.

„A halottak nagy száma elsősorban azzal magyarázható, hogy az általuk fogyasztott folyadékban magas a metilalkohol koncentrációja. 30-50 milliliter már halálos adagnak számít – ezek az emberek pedig ennél sokkal többet fogyasztottak” – magyarázta a szakértő.

Hírdetés

A pancsolt ital már több mint 50 halálos áldozatot szedett, és a jelenleg kórházban ápoltak nagy része sem fogja túlélni a mérgezést az orosz egészségügyi miniszter szerint.

„Bementem a boltba, és vettem…szégyellem elmondani…250 gramm Bojarisnyiket és megittam a férjemmel meg az anyósommal. Az anyósom sajnos belehalt ebbe. Mentőt hívtam a férjemnek, de végül én is ide kerültem. Nem tudom, a férjemmel mi történt, hogy hol találhatom meg” – így az egyik áldozat.

A szibériai irkutszki területen rendkívüli állapotot hirdettek, ez addig tart, amíg a hatóságok nem ellenőrizték az összes boltot, ahol árulhatják a hamisított alkoholpótlót. Szakértői becslés szerint 12 millió orosz, vagyis gyakorlatilag a lakosság 10 százaléka fogyaszt olcsó szesztartalmú készítményeket: parfümöt, after shave-et, fagyállót vagy ablaktisztítót.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »