Tömeges delfinpusztulás történt Argentínában

Argentína déli partjainál több tucatnyi delfin vetődött partra, közülük 49 állat elpusztult. A Buenos Airestől 1200 kilométerre délre fekvő Puerto Madryn tengerpartján a helyi médiajelentések szerint 61 delfint találtak. Vasárnap a partra vetődött állatok közül az állatmentők tizenkettőt vissza tudtak juttatni a tengerbe.

A régióban először fordult elő a delfinek ilyen tömeges pusztulása. A szakértők szerint a delfinek viselkedésének oka nem egyértelmű. Lehetséges, hogy tájékozódásukban keletkezett zavar, esetleg gyilkos bálnák elől menekültek.

A szakemberek vizsgálják a delfinek tömeges pusztulásának okát. Az elpusztult állatokat hűtőházakba szállítják és a tetemeket felboncolják, hogy magyarázatot találjanak a történtekre – közölte a La Nación című helyi naplap.

Január közepén Brazíliában történt hasonló eset, amikor egy hónap leforgása alatt több mint száz delfin pusztult el. Akkor egy rejtélyes betegségről számoltak be, a lesoványodott állatok testét fekélyek borították. A kór okát akkor nem sikerült kideríteni. A Science Alert szerint az elhullás a helyi populációt is veszélyeztette.

Március 23-án pedig Ausztrália nyugati részén számoltak be 150 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin haláláról. A 4-8 méteres példányokat a mentőegységek próbálták visszavinni a vízbe, ám a jelen lévő turisták arról számoltak be, hogy azok újra kiúsztak a partra. Csupán hetet sikerült megmenteni közülük. A tudósok itt sem jöttek rá a jelenség okára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »