Tömegek tiltakoznak Barroso új állása ellen

Tömegek tiltakoznak Barroso új állása ellen

Több tízezer aláírással tiltakoztak Brüsszelben szerdán José Manuel Barroso, az Európai Bizottság korábbi elnöke ellen, aki nemrégiben munkába állt a globális pénzügyi válság kirobbanásában sokak által felelőssé tett Goldman Sachs amerikai befektetési banknál.

Két csoport is benyújtott szerdán aláírásgyűjtő íveket az Európai Unió brüsszeli intézményeinél. Az aktivisták szerint érdekkonfliktus áll fenn, mivel az egykor nagy befolyással bíró uniós tisztségviselő mindössze két évvel azt követően, hogy távozott posztjáról most a Goldman Sachs tanácsadójaként dolgozik.

Az EU Employees (EU Munkavállalók) nevű csoport szerint mintegy 151 ezer aláírást tartalmazó íveket nyújtottak át Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke munkatársainak. Az aktivisták képviselőit saját közleményük szerint Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke személyesen fogadta.

A csoport független vizsgálatot követelt Barroso szerepvállalásáról a banknál, illetve a tisztsége betöltése során megszerzett nyugdíjjogosultságának felfüggesztését javasolta. Emellett a csoport szigorúbb szabályokat követelt a hasonló, magángazdaságba történő váltások megakadályozására.

Tiltakozik a Transparency International is

A második, mintegy 63 ezer aláírást tartalmazó petíciót a Transparency International (TI) nemzetközi korrupcióellenes szervezet, az ALTER-EU nevű európai hálózat aktivistái, és a WeMove mozgalom közösen nyújtották be az Európai Bizottságnál. “Az, hogy a biztosok újra és újra rövid időn belül lobby állásokat kapnak konszerneknél mutatja, hogy milyen szorosan táncol tangót az Európai Bizottság a gazdasággal” – vélekedett az aktivisták egyik szóvivője.

Az uniós biztosokra vonatkozó előírások értelmében 18 hónapos várakozási időnek kell eltelnie mielőtt a magángazdaságba váltanának. Július végén került nyilvánosságra, hogy Barroso, aki 2004 és 2014 között volt az Európai Bizottság elnöke, e határidő letelte után a Goldman Sachshoz szerződött.

MTI / hirado.hu

The post Tömegek tiltakoznak Barroso új állása ellen appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »