Tömegek adnák el lakásukat visszabérelve

Tömegek adnák el lakásukat visszabérelve

Egyre többen adják el lakásukat úgy, hogy az értékesítést követően tüstént vissza is bérlik azt – akár évekre, de minimum hónapokra. Megnéztük, mi lehet az ilyen megoldást kínáló hirdetések hátterében.

„Eladás után a tulajdonos az ingatlant 3 évre visszabérelné. Az ingatlan csak így eladó!”; „Olyan vevőt keresünk, aki befektetne, mert a jelenlegi lakók visszabérelnék az ingatlant még kb. egy évig”; „A jelenlegi tulaj a lakást tartósan visszabérelné”; „Az ingatlant a jelenlegi tulajdonosa megegyezés szerint egy évre visszabérelné” – egyre gyakrabban találkozni ezekkel a mondatokkal lakások hirdetéseiben, a tulajdonosok százával kínálják így lakásaikat és házaikat. A fenti megoldások az elmúlt néhány hónapban szaporodtak meg, ugyanis hiába akarnak sokan új építésű lakást, azok még mindig hiánycikknek számítanak. Emiatt egyfajta kényszerhelyzet áll elő: az új lakások első részleteit sokszor már az építkezés megkezdése előtt be kell fizetni, azonban a vevők legtöbbször eladott otthonuk árából veszik az újat.

Megoldás csokosoknak és cégeknek is

„Az emberek jó ideje azt látják, hogy az ingatlanok csak egyre drágulnak, nem tudják, mi lesz fél vagy egy év múlva. Emiatt van az, hogy sokan inkább most vásárolnak, az új lakás elkészültéig hátralevő időt pedig valahogy kihúzzák. Ennek kézenfekvő megoldása az, hogy olyan vevőt próbálnak találni, akinek nem sürgős a költözés, hiszen befektetési célból vásárol, és az ingatlant pedig amúgy is kiadná” – mondja Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzáteszi, hogy a megoldás mindkét félnek jó, hiszen a befektető olyan lakást tud venni, amihez eleve van bérlő, ráadásul a vételárból le lehet vonni a hátralévő időre szóló bérleti díjat, ez mindkét félnek kényelmes. Az eladónak pedig nem kell kétszer költöznie, és mindenáron albérletet keresnie.

Hasonló tábort képviselnek azok, akik csok felhasználásával szeretnének vásárolni, illetve saját célra építkezni. „Mi is most adtunk el két olyan lakást, amelynek tulajdonosai is ezzel a lehetőséggel élnének. Viszont amíg nem találnak új otthont, maradnának a régiben, azt bérelnék vissza” – mondja Beák Attila, a Beák és Társa Ingatlaniroda vezetője. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis csak az a csok-igénylő rendelkezhet saját tulajdonú ingatlannal, aki új építésű lakást vásárol. Azoknak az igénylőknek, akik használt lakást vásárolnának, maximum 50 százalékos már meglévő tulajdoni hányaduk lehet, ennél nagyobb tulajdoni hányad csak akkor jöhet szóba, ha a már meglévő ingatlannak haszonélvezője is van. Minden más esetben a csok-igénylőnek a vásárlás előtt el kell adnia már meglévő ingatlantulajdonát.

A visszabérléssel ingatlant hirdetők között akadnak olyan cégek is, amelyek rájöttek arra, hogy nem jó a cégnek, ha több 10 millió forintja áll ingatlanban, adózási szempontból jobban megéri a bérlés. Ennek szintén kényelmes módja az eladás és a visszabérlés, hiszen így költözni sem kell, a cégadatok módosítására, a székhely áthelyezésére sincs szükség.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »