Tőkés nem tágít a Csűryt érintő vádakat illetően

Beszéljenek a tények – fogalmazott Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, amikor a keddi nagyváradi sajtótájékoztatóján bemutatta azokat a titkosszolgálati feljegyzéseket, amelyek szerinte alátámasztják Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspökének ügynökmúltját – számol be Vásárhelyi-Nyemec Réka a kronika.ro-n.

A korábbi KREK-vezető – mint ismeretes – már korábban is a szegedi Molnár János történész kutatásai során feltárt bejegyzésekre hivatkozva vádolta meg utódját azzal, hogy szalárdi lelkészként előbb Kiss, majd pedig Roşescu fedőnév alatt besúgó volt 1982 és 1989 között. „Hangsúlyoznom kell, hogy az országos átvilágító tanács nem bocsátotta rendelkezésünkre Csűry dossziéját, ezek mind mások anyagából származnak” – tette hozzá most Tőkés.

Emlékeztetett arra, hogy a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) évekkel ezelőtt elutasította a dosszié kiadását, majd amikor Csűry személyesen is a tanácshoz fordult, az igazolta, hogy nincs a szervezet birtokában olyan adat vagy dokumentum, amely alátámasztaná, hogy a Szekuritáté kollaboránsa volt. Tőkés azt ugyan nem feltételezi, hogy az igazolást aláíró CNSAS-elnök, Csendes László „fedezte” a püspököt, azt ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy az archívumban léteznek olyan dokumentumok, amelyeket ezzel kapcsolatban szándékosan visszatartanak.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »