Tőkés László tart a politikai asszimilációtól, és nem sok jóra számít a trianoni centenárium évében

Tőkés László tart a politikai asszimilációtól, és nem sok jóra számít a trianoni centenárium évében

Tőkés László úgy véli, az erdélyi magyarok által harminc évvel ezelőtt leadott egymillió szavazathoz igazodva kell megpróbálni visszaszerezni a közösség bizalmát, voksait, ebből a szempontból szerinte rendkívül fontos a közelgő romániai helyhatósági és parlamenti választás.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szerdai, Sándor Krisztina ügyvezető elnökkel tartott kolozsvári sajtótájékoztatóján ebben a tekintetben ígéretes kezdetnek nevezte, hogy az általa védnökölt Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) az év elején szövetségre lépett a Magyar Polgári Párttal (MPP), létrehozva a nemzeti erők összefogását. A volt európai parlamenti képviselő szerint a két alakulat távlati egyesülésével formailag helyreáll az erdélyi magyar nemzeti oldal egysége, amelybe beletartozik az EMNT és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) is.

Hírdetés

„Megspórolhattuk volna a dekonstrukciót, de innen most a rekonstrukció irányába haladunk. Fontos az új egység létrehozása, amelynek legfőbb célkitűzése az autonómia képviselete, az önrendelkezésért folytatott küzdelmünk eredményességéhez ugyanakkor szükség van az RMDSZ-re is” – állapította meg Tőkés László, sajnálatának adva hangot annak kapcsán, hogy a szövetség az elmúlt időszakban megfeledkezett a – programjában szereplő – háromszintű autonómiakövetelésről.

Az EMNT elnöke az erdélyi magyarok szempontjából fenyegetőnek nevezte a politikai asszimiláció veszélyét, e téren a Szlovákiában létrejött vegyes pártokat, romániai viszonylatban pedig a Mentsétek meg Romániát (USR) politikáját említette példaként.

Arra a kérdésre, hogy mit ajánl az EMNP és az MPP által alapítandó Erdélyi Magyar Szövetségnek (EMSZ) a közelgő választások tekintetében, Tőkés a korábbi európai parlamenti megmérettetésekre emlékeztetve a szavazatmaximálásra való törekvést nevezte jó modellnek. „Ahol lehetséges, és helyhatósági szinten nem cselekszünk a magyar közösségek rovására, ott versenyeznünk kell, mert több szavazatot, reálisabb eredményt jelent, de ahol erre nincs mód, ott összefogásra törekszünk. Viszont kettőn áll a vásár, meg kellene egyezni az RMDSZ-szel” – állapította meg az EMNT elnöke, aki a parlamenti választások tekintetében az összefogást tartja a követendő útnak, ellenkező esetben szerinte az a kudarc fenyeget, hogy a felvidéki Magyar Közösség Pártja mintájára az RMDSZ sem jut be a bukaresti törvényhozásba. Egyúttal olyan új egység létrehozását tartotta szükségesnek, amelynek a 2018 januárjában megkötött hárompárti egyezségnek megfelelően az RMDSZ is része, és amely az autonómiatörekvések képviseletét tekinti legfőbb céljának. 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »