Tőkés: Bújtatott formában tovább tart a ceausizmus

Tőkés László szerint a neki adományozott román állami kitüntetés visszavonásával Klaus Iohannis államfő és a visszavonást javasoló becsületbíróság megkérdőjelezte Románia jogát, hogy felléphet a határon túli románok védelmében.

Tőkés László, aki jelenleg az Európai Parlament képviselője (Fidesz-KDNP), egy nagyváradi sajtótájékoztatón reagált pénteken a Románia csillaga érdemrend csütörtöki visszavonására.

„Nem tettem egyebet, csak kiálltam amellett, hogy egy kisebbséget az illetékes anyaország részesítsen védelemben, olyanképpen, ahogyan Ausztria védhatalmi státussal rendelkezett az olaszországi dél-tiroli osztrák kisebbség tekintetében” – idézte fel azt az álláspontját, amely miatt méltatlannak találták a kitüntetésre. Megemlítette, hogy 1989-ben „a hallgatás falát” törte át megszólalásaival, és most is a politikai véleménye szabad kinyilvánítása miatt kell bűnhődnie. „Bújtatott formában tovább tart a ceausizmus” – jelentette ki a Nicolae Ceausescu román kommunista diktátor által kialakított rendszerre utalva.

Úgy vélte, hogy a rendszerváltozásban játszott szerepéért kapott elismerés megvonása a romániai rendszerváltozás állapotát jelzi, és a szólásszabadság eszméjét, valamint Temesvár szellemét is sérti.

Emlékeztetett rá, hogy a kitüntetést már 2013-ban átadta megőrzésre az egykori temesvári harcostársaiból alakult forradalmi emlékbizottságnak.

Tőkés László szerint kitüntetésének megvonása beleilleszkedik abba az általános magyarellenes hangulatba, amely Romániában az elmúlt években erősödött meg.

„Célpontokat keresnek a megfélemlítés céljával, és példát kívánnak statuálni azokkal, akik szólni mernek”

– utalt a székelyföldi városok polgármesterei ellen indított eljárásokra.

Kijelentette: „fokozott mértékben ragaszkodnunk kell az olyan értékekhez, mint a szólásszabadság és a román magyar barátság”, amelyek kárt szenvednek a döntés következtében.

Újságírói kérdésre Tőkés László elmondta, nem döntötte még el, hogy megtámadja-e a bíróságon az államfő intézkedését. Hozzátette, a pereskedés mellett is és ellen is tud érveket felsorakoztatni. Azt is megemlítette, hogy a történtek után az általa vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak (EMNT), és az EMNT védnöksége alatt működő Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) is újra kell értelmeznie a 2014-es választásokon támogatott Klaus Iohannishoz fűződő viszonyát.

Tőkés László csütörtökön egy Klaus Iohannis államfőnek címzett nyílt levélben „politikai és diplomáciai öngólnak” nevezte kitüntetésének visszavonását. Amint a Mediafax hírügynökség idézte, kijelentette, hogy a kitüntetéssel vagy anélkül is hű marad Temesvár szelleméhez. „Felvetődik a kérdés, hogy azokkal a kitüntetettekkel is így járt-e el a román állam, akiket elítéltek korrupció miatt? Megvizsgálja-e (az államfő) azt is, hogy az ő kijelentéseik és tetteik összhangban vannak-e az alkotmánnyal?” – idézte Tőkés László nyílt levelét a Mediafax hírügynökség.

Történelemhamisítás és kettős mérce

Az EMNT elnöksége és az EMNP pénteken közleményt juttatott el az MTI-hez. Az elnökség szerint Románia vezetői ismét bebizonyították: csak akkor védik a szólásszabadságot, ha az időszerű államérdek úgy kívánja, egyébként „igyekeznek megfélemlíteni, elhallgattatni, elbizonytalanítani, lejáratni vagy bíróságon meghurcolni azokat, akik szót emelnek egy nemzeti közösség alapvető jogaiért”. Úgy értékelik: Iohannis döntése „sajnálatos módon illeszkedik abba a magyarellenes akciósorozatba, amelynek immár több hónapja tanúi és elszenvedői vagyunk”.

Az EMNP szerint a román államfő azt mondta ki, hogy a szólásszabadság joga a 21. század Romániájában nem mindenkit illet meg, és kettős mércét alkalmazott, amikor Tőkés Lászlótól – aki az erdélyi magyarok megmaradásához kérte Magyarország fellépését – olyan jogot vitatott el, amellyel a román nemzetpolitika is él. „Számunkra, függetlenül Bukarest döntésétől, Románia csillaga Temesváron marad” – írták.

Románia és az 1989-es forradalmak történelmének meghamisításaként értékelte Vladimir Tismaneanu román politológus a Hotnews.ro portálon pénteken közölt publicisztikájában azt, hogy Klaus Iohannis államfő visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát. Mint írta, Iohannis neve egyszer sem szerepel a romániai kommunista diktatúrát tanulmányozó elnöki különbizottság jelentésében, míg Tőkést három helyen is említik az ellenállók között. „Legalább emiatt – mondjuk történelmi szemérmességből – tartózkodhatott volna ettől a kínos gesztustól. Számomra ez ugyanolyan, mint amikor Ion Iliescu 2004 novemberében elnöksége utolsó száz méterén ugyanezzel az érdemrenddel tüntette ki Corneliu Vadim Tudort” (az idegengyűlöletéről elhíresült Nagy-Románia Párt elnökét) – írja Tismaneanu. Szerinte akárhogy is próbálná magyarázni, Iohannis „az egykori és mai szekusok” bosszúvágyát elégítette ki ezzel a gesztussal.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Facebook-posztban örökítette meg véleményét. „26 évvel később is ugyanolyan értékük van a teljes hazai társadalom számára az akkori bátor tetteknek. Mindannyiunk történelmét nem lehet ilyen módon átírni, újrafogalmazni. Ezért sem értek egyet az érdemrend visszavonásával” – írta.

“Számunkra, függetlenül Bukarest döntésétől, Románia csillaga Temesváron marad” – zárul az EMNP állásfoglalása.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »