Tojászáport zúdítottak az izlandiak a parlamentre

Tojászáport zúdítottak az izlandiak a parlamentre

Egyes sajtóhírek ezrekről, mások százakról írtak, de egy biztos: az ország lakosságához képest hatalmas tömeg gyűlt össze Reykjavikban, a miniszterelnök lemondását követelve.

Ismert, a vasárnap kirobbant offshore-botrányban az izlandi miniszterelnök, Sigmundur Davíd Gunnlaugsson és felesége is érintett, akiknek egy offshore cégen keresztül egymillió dollárnál is több pénzük parkolt izlandi államkötvényekben – miközben az ország történetének legnagyobb pénzügyi válságát élte át.

A Huffington Post francia kiadása szerint már indult egy online petíció, melyben Gunnlaugsson lemondását követelik, nemrég pedig arról érkeztek a hírek, hogy hatalmas tömeg gyűlt össze a parlament előtt. Míg a Huffington több százról, a The Guardian ezrekről írt. Az egyik képviselő Twitterén az országház belsejéből készített képet.

The protest continues. 3 hours in. Thanks for the eggs ^^ #PanamaLeaks #panamapapers #iceland pic.twitter.com/wdGiGOjn8O— Ásta Helgadóttir (@asta_fish) 2016. április 4.

Egy másik kép tanúsága szerint a tejfölök is előkerültek.

Skyr bandit being taken away in handcuffs, plus pics of damages. #Iceland #PanamaLeaks #cashljós pic.twitter.com/spk9ZRf7Tu— Elias Thorsson (@Eliasthorsson) 2016. április 4.

Az alábbi videót egy twitterező osztotta meg hétfőn. Látszik, a tömeg nemcsak a főteret, hanem a környező utcákat is ellepte, rengetegen tiltakoztak. Arról egyelőre nincs hír, hogy a tüntetések folytatódnak-e.

Austurvöllur er fullur #panamapapers #cashljós pic.twitter.com/h5TF7Nl4Gk— Hjörtur Jóhann Jónss (@HjorturJohann) 2016. április 4.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »